50 millió dollárt kaszált Böjte alapítványa a gyerekeken

bojte kereszttel 768x523 Tizenegy év alatt

 

 

Jól megy a gyerekbiznisz, erről tanúskodnak Böjte Csaba alapítványának pénzügyi adatai. A nyilvánosan elérhető román cégadatok szerint a dévai Szent Ferenc Alapítvány 2010 és 2022 között (2015-ről nincsenek adatok, bár az alapítvány ekkor is működött) 50 millió dollár bevételre (mai árfolyamon is 45 millió dollárra) tett szert.

Ez bődületes öszeg, mai árfolyamon forintba átszámolva 16 milliárd forint. Román lejben a a bevétel 206 millió, 498 ezer 247 lej volt. Mindez adómentes, forrást nem kell feltüntetni. A nonprofit alapítvány 3 millió 534 ezer 694 dollár (16,156,733 lej) profitot is termelt, a két veszteséges év veszteségeit levonva 2 millió 501 ezer 716 dollár (11,435,096 lej) hasznot hozott. (Magyarul a pénzügyi adatok itt láthatók.) Ebben jelentős magyar közpénz is van.

bojte alapitvany bevetelei

Erdélyi olvasónk által készített összesítő táblázat. Saját ellenőrzésünk szerint a lej dollár árfolyam az évtized második felében rosszabb volt, de a teljes időszakot a mai 0,22 dollár árfolyammal számolva is (ami alacsonyabb, mint az átlag) 45 millió 222 ezer 765 dollár volt a Szent Ferenc Alapítvány bevétele.

Az alapítvány annyi költséget számol el, amennyit tud. Pénzmosásra is kiválóan alkalmas. Azt nem tudjuk, hogy a Böjte által készpénzben és számla nélkül átvett adományoknak mi a sorsuk, hogyan kerülnek be a költségvetésbe. A dévai Szent Ferenc Alapítvány honlapján csak adományozásra szóló felhívás látható, semmiféle elszámolás nincs az adományokról.

BÖJTE CSABA FERENCES RENDI CSUHÁJÁNAK ZSEBE NEM ÜVEGZSEB. SZEGÉNY SZENT FERENC, HA EZT LÁTNÁ.

Ehhez képest a szemtanúk, önkéntesek beszámolója szerint Böjte gyermekotthonai úgy néznek ki, úgy működnek, mint a dickensi árvaházak: szegények, mint a templom egere. Az alapítvány dúsgazdag, az általa fenntartott gyermekotthonok szegények. Böjte Csaba járja a világot, időnként hónapokat töltött Amerikában. De a gyerekek éhesek és csórók.

Teljes cikk/Forrás: Nepszava.us

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia