A VÁLTOZÁS REMÉNYE, VAGY MEGINT CSAK BECSAPTAK MINKET? 3.rész/a

nagypeterduna A változás reménye,

 vagy megint csak becsaptak minket.....????? 3. rész/a

 

 

 

Az egyik kiinduló pont: a FIDESZ / KDNP

petotolvaj1

Senkik vagytok Hejjj. Mi többet loptunk!

Ugorjunk egy nagyot, mondjuk 4-5 évet. 2019, választások. Mi és hogyan történt?
Amennyire én bele láttam a dolgokba, a FIDESZ-n belül a Pető Tibi már sok évvel korábban gondoskodott arról, hogy senki ne legyen, aki saját pártján belül értelmes emberként véleményt formálhasson vele szemben, ezzel helyi szinten, mintegy „privatizálta”, kisajátította a maga számára a pártot, a FIDESZ nevet. A KDNP belül sem volt látható olyan személy, akin keresztül egy belső megújulás, vagy egy belső revízió elindulhatott volna, így a FIDESZ sok helyi ember szemében egyet jelentett a Pető féle lopásokkal, Zábó nagyképű cinizmusával, a rengeteg igazságtalansággal, Fördős pedig nem képviselt erőt ezekkel szemben, nem tudott kilépni ebből az árnyékból. Az látható volt, hogy a saját személyük hitel vesztettsége miatt nem sokan fognak rájuk szavazni, bár az országos húzóerő még mindig nagy volt. Ugyanakkor én senkivel sem találkoztam, aki előre látta volna ezt a cunamiszerű bukásukat, de azt mindenki érezte, hogy verhetők lesznek. Már 2014-ben is kétszer annyian szavaztak a Pető - Fördős csapat ellen, mint mellette, csak az ellenszavazatok 7 felé szóródtak szét. Vagyis egyértelmű volt, hogy ha lesz egy közös jelölt, és valaki egy összefogással a háta mögött áll ki, az nyerni fog. Hogy ennyivel, erre viszont szerintem senki sem volt felkészülve.

Végül így is lett 4 különböző csapat. De előbb hadd kérdezzem meg. Miért mindig Pető /Fördős éráról beszél, miért nem Fördős /Pető-ről, hiszen polgármesterként Fördős volt az első ember?
Igen, a kérdés jogos. Tudja én tengerésztisztnek készültem és az első dolog, amit megtanítottak, hogy a hajón a kapitány felel mindenért. Még a szakács főztjeiért is. Aki nem tud felelőséget vállalni azért, amit tett, vagy nem tett, teljesen alkalmatlan egy vezetői tisztségre, ugyanis ez felismerését és elismerését is jelenti annak, hogy valamit elrontottam, vagy rosszul csináltam. E nélkül pedig nincs remény, nincs lehetőség a változásra, kijavításra és a dolgok ugyan olyanok fognak maradni, sőt, idővel csak egyre rosszabb lesz minden, mivel semmi sem tud konstans állandó maradni.
Vagy javul, fejlődik, vagy a lejtőn csúszik lefelé. Ez mindenre érvényes igazság. Mivel a „Vác” nevű hajón a Fördős volt a „kapitány”, ezért a Fördős név nem kihagyható, hiszen ő volt az első számú vezető, ezért alapból mindenért, minden felelősség az övé. Azért is, amit a Pető tett, vagy nem tett. Viszont lassan 10 éve, amióta ezeket az ügyeket szedegetem össze, nem találkoztam egy olyan esettel sem, ahol az Attila pénzek lenyúlásában, akár csak háttér emberként is, de részt vett volna. Ezért, bár nem értek egyet azzal, amit és ahogyan csinált, sőt, az első számú felelősnek tartom azért a sok rosszért, ami ebben a városban történhetett, amit a Pető végig csinálhatott, de őt magát korrupciós ügyben nem láttam részt venni, amíg a Pető egyértelműen, akár bűnszervezetnek is nevezhető szervezkedéssel lopta a közpénzt a haverjaival. És nem győzöm hangsúlyozni: abban a pénzben, amit elloptak, benne volt sok – sok ember múltja és sok- sok ember, fiatal, gyerek jövője, jövőbeli lehetősége, hogy pl. hozzáhasonló világbajnok lehessen. Vagy Ön szerint a Pető Tibi nem egy szutykos senki maradt volna, lett volna belőle bárki is, ha az edzője, vagy az SE elnöke, hozzá hasonlóan ellopja alóla a hajót, vagy azt a pénzt, amiből edzőtáborokba utazhatott? Mindent a sportban elért sikereinek köszönhet, de semmit sem adott vissza. Hát milyen ember az ilyen? Gyerekek pénzét és ezzel a jövőjüket ellopni, abból építeni saját magának házakat, venni nyaralót, olyan pénzből, amit a kapott bizalommal visszaélve, gyerekektől elcsalt? Ehhez valami olyan kell, amit én nem tudok férfinak, de még embernek sem nevezni. Persze, amint látni, van akinek a gyomra ezt bírja. Az enyém nem, az én lelkem egyfolytában háborog ezek miatt.
A Fördősnek fel kellett volna állnia a Pető ellen nem csak ezek miatt, hanem akkor is, amikor énekelték, hogy „egyszerűen senkik vagytok hej, hej”, vagy a kuka rugdosásánál is. Ezt nem tette meg, ezzel ő maga is mintegy részese lett az emberek lenézésének, semmibevételének, megvetésének, a garázdaság legalizálásának. Mondja, ez lenne az elvárható példamutatás, irányadó értékadás? Nem, ezek elfogadhatatlan dolgok, főleg egy vezető, egy képviselő, vagy egy polgármester részéről.
Csak zárójelben: nem vagyok Matkovich barát, erre talán már rájöttek. De annyit had mondjak mellettük, hogy amíg a FIDESZ nem ítéli egyértelműen rossznak ezeket a cselekedeteket, amíg ezekről hallgat és lapít, amíg nem határolódik el, az ezek cselekvő saját tagjaitól, sőt, amíg ezek az embereik újból listás képviselők lehetnek, vagy az énekesük átmehet prózai szóvivőbe, addig, amit ezek az emberek tettek, az a FIDESZ maga. Ezek után már nem sok erkölcsi alapjuk van ahhoz, hogy bármilyen kritikát is megfogalmazzanak a jelenlegi vezetéssel, vagy bárki mással szemben, hiszen ők sem voltak különbek és semmiben sem korrigálták magukat. És ilyenkor az igazi probléma soha nem az, amikor valaki valamit elront, hanem az, ha ezzel nem tud, vagy jellemtelenül nem akar szembe nézni, azt nem tudja felvállalni és nem akarja kijavítani. Ez azt jelenti, hogy a látható gyümölcsöt termő, nem látható gyökér megmarad, vagyis legközelebb ugyan ez a fa, ugyan ezt a gyümölcsöt fogja megteremni, nem lesz előremutató változás, még akkor sem, ha a választási képek kedvéért öltönyt húznak magukra és egy 10 perces interjú erejéig megjátsszák a komoly úri embert, vagy éppen kiscicaként szép ígéretekkel dorombolnak a szavazatokért.

Ha már így elkanyarodtunk az eredeti témától, egy másik kérdés, ami idevághat, azután térjünk vissza. Ön rendszeresen használja a „jellemtelen” szót. Ez véletlen szóhasználat, megszokás, vagy esetleg tudatos?
A témához kapcsolódik, hiszen a vezetésről beszélünk. Az ember lényének - és főleg egy vezető esetében -, a legfontosabb része a jelleme. Lényünknek ez a része tudja elhordozni a győzelmek és a sikerek terhét, hogy az ne tegyen elbizakodottá, másokat lenéző, megvető, felfuvalkodott emberré. Ezt a tulajdonságunkat alázatnak hívják. A jellem tudja feldolgozni a kudarcok és a vereségek fájdalmát olyan módon, amit tanulásnak és újrakezdésnek nevezünk. Jellem kell ahhoz, hogy valaki merjen egy reménytelen, esélytelen helyzetben, nála sokkal erősebbel is, másokért kiállni és harcolni. Ezeket az embereket nevezzük hősöknek. Jellem kell ahhoz, hogy valaki ne csalja meg a feleségét, csak mert jelentkezik egy „csinos, kívánatos alkalmi”, vagy mert előző este összevesztek. Ezt úgy hívják, hűség. Megbízhatóságnak nevezzük, amikor valaki nem váltogatja a szavát a pillanatnyi érdeke szerint, hanem megtartja az ígéretét, ami szintén jellem kérdése. És jellem az is, amikor valaki nem adja fel, csak azért, mert nehéz vagy kilátástalan egy küzdelem. Ezt kitartásnak, vagy elkötelezettségnek hívják, és még sorolhatnám.
Vezetőknek, képviselőknek, polgármesternek ilyen emberek valók. Ja, és nem elég, ha ezekből a tulajdonságokból egy-egy megvan valakiben, jellemes emberről akkor beszélhetünk, ha szinte minden a helyén van. És persze ez is kevés, kell az a készség, képesség is, hogy tudjon, akarjon változni, ahogy az Írás mondja: „Járj én előttem és légy tökéletes, mert Én az Úr, a Te Istened, tökéletes Isten vagyok”, vagy ismét „legyetek azért ti tökéletesek, amiként a ti mennyei Atyátok tökéletes” mert az is meg van írva: „a bolond felől több reménységed legyen, mint az olyan vén király felől, aki már nem akar tanulni”.
Ön szerint az előző, ill. a mostani garnitúrából hány olyan ember van, aki ezen jellemre vonatkozó feltételeknek és intelmeknek akár csak a töredék részét is betölti? Talál 1-2-nél többet? Mert ha igen, akkor Ön ügyesebb, mint én vagyok. Vagy csak elfogult, bocsánat, nagyon elfogult valakik irányába. Jellemtelen embert pedig pozícióba engedni, az nagyon nagy ostobaság, mert szükségszerűen, a jellemtelensége miatt, zátonyra fogja vinni a közös hajót.

Elgondolkodtató megközelítés. Ez alapján a korábbi és a mostani képviselők 80 %-a is teljesen alkalmatlan.
Igen, pontosan így van, de hát sajnos a választók többsége a kirakatra szavaz és nem arra, ami mögötte van. Lásd, Matkovich és csapat. Remek kampány, utána pedig nulla teljesítmény. Amit pedig pont ezért nem értek, hogy akkor ezek után miért vár, reménykedik bárki is abban, hogy itt majd valami jó fog történni? Miért hitte, esetleg hiszi még mindig bárki is azt, hogy ezek majd, most jobbak lesznek? Miért bízik bárki is abban, hogy az a Kiss Zsolt, aki a rábízott MSZP pénztárból, irodavezetőként milliókat elsikkasztott, most majd alpolgármesterként hűséggel fogja kezelni a város pénzét? Erre mondják, hogy kecskére káposztát? Miért gondolja bárki is azt, hogy nincs oka annak, amiért ez a kiderült disznósága nem zavarja Matkovich Ilonát? Lehet, azért, mert együtt csaltak és a cinkosság hallgatásra, tétlenségre kötelez? Hát nem látják, hogy egy Kiss Zsolttal, egy Ferjancsiccsal, egy Kászonyi/Fehér JOBBIK-kal pont ugyan az zajlik, folytatódik, mint ami eddig is volt, csak most több színből keverték a galádságot elfedő festéket? Hát nem erre mondják, hogy az egyik kutya, a másik eb? Tényleg úgy lenne, hogy ha átfestem a jószág szőrét feketéről fehérre, attól az már meg is javul, vagy ha esetleg a szarkát elkezdem pacsirtának hívni, akkor ezért az már nem fog többet lopni? Ön ezt tényleg elhiszi? Mert én nem.

Nem mintha nem lenne érdekes, amiről beszél, de nagyon elmentünk egy másik irányba. Tehát önkormányzati választás, 2019. Mi zajlott a színfalak mögött, amit érdemes lehet megismerni?
Igen, bocsánat, visszakanyarodok. A FIDESZ-KDNP adott volt, velük nem foglalkoznék. Náluk, vagy csak beérett a belső rothadás, vagy csak úgy gondolták, hogy mint 2014-ben, az országos huzat majd befújja őket megint, vagy egyszerre mindkettő, de érdemben sehol, semmilyen építő munkával nem jelentek meg, sem a választáskor, sem az előtte lévő években. Ment a Pető biznisz a FIDESZ égisze alatt. (igaz, az legalább az ő számukra gyümölcsöző volt) Egyébként szerintem, ha szembe néztek volna a Pető dolgaival és elszámoltatják azzal, amit csinált és helyette (meg természetesen a többi kuka rugdosó helyet is) keresnek egy hiteles, tisztességes embert, simán nyertek volna. Úgy gondolom, hogy sokan nem a Matkovichra és „csapatára”, hanem a Petőtől való megszabadulásra, a leváltására szavaztak.
Elképzelhetőnek, sőt nagyon valószínűnek tartom, hogy ha a Fidesz pl. a Vásárhelyit, vagy a dr. Néverit indítja, akkor bármelyikükkel megnyerte volna a választást. Szükségszerű, hogy egy olyan gátlástalan, egy személyi dominanciára épülő közösség, amilyenné a Pető Tibor féle FIDESZ lett, hosszú távon maga mögött romlást hagyva megbukjon. Ilyenkor az igazi fájdalom, hogy miközben ezek az emberek számonkérés és felelőségre vonás nélkül, az ellopott 100 milliókkal csak odébb sétálnak, a romlás és az általuk okozott pusztítás viszont itt marad a városnak. És hát úgy látom, nagyon ebbe az irányba mozog a váci JOBBIK, de a Matkovich is. Az ilyen emberek, a leglényegesebb alapdolgokat sem értették meg, vagy csak nem bírják helyén kezelni, uralni a saját egojukat.

Milyen alapdolgokra gondol?
Bibliaira. Amikor Jézus, a feltámadása után felvitetett a Mennybe, akkor azokat a vezetői, építésre való, vagy a harcok győztes megvívásához szükséges ajándékokat, ami addig egyszemélyben mind benne volt és benne meg volt, szét osztotta, amint meg van írva: „és ő rendelt némelyeket,….a szentek építése céljából” és itt vagy 10 különböző ajándék felsorolása következik, mind többes számban. Vagyis egy-két ember kevés, nem elégséges az építéshez, még akkor sem, ha az a maga dolgát hibátlanul tenné. Gondoljon egy ház felépítésére. Hány féle szaktudás, szakmunka szükséges hozzá? Miért gondolja akkor bárki is, hogy itt majd „egy fecske nyarat csinál”? Nem. Kellenek a meghatározó vezetők, akik sokszor egyszemélyben döntenek, akik felügyelik a rendet, irányt mutatnak, van jövőképük, és nem az egójuk kielégülését keresik a vezetői székben, de az építéshez mindig csapat kell. És egy csapat alatt természetesen nem a közös lopás miatti cinkosokra kell gondolni. Természetesen az olyan jellegű összefogásban is van erő, de az mindig romlást hoz a nagy többség számára és sohasem fog tudni az Élő Isten áldásának forrásává válni.
Ez is újszerű, nem szokványos megközelítése a dolgoknak, de most nézzük meg az ellenzéki felállást.

Folytatás következik……

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia