LEHULL A LEPEL! 1. rész

nagypeterduna Beszélgető partnerünk Nagy Péter

 

 

 

Mi és miért? Egy régimondás szerint, ha valaki nem érti meg a történéseket, arra van kárhoztatva, hogy megismételje azokat………..

nagypeterduna

Találkozásunk csak egyetlen interjúnak indult, de végül egy 4 részes sorozat lett belőle, mivel a megkezdett beszélgetés közben egyértelművé vált, ha az olvasóknak szeretnénk egy átfogó, az egyes összefüggéseket is érthetővé tevő képet adni a városunk mai helyzetéről, akkor a most leírt előzmények nem kihagyhatók. Mindezt abban a reményben vállaltuk fel, hogy a jelen sorozattal sikerül kis betekintést adnunk olyan kulisszatitkokba, a város közéletét befolyásoló ok-okozati összefüggésekbe, amik egy átlagos választópolgár számára ez idáig valószínűleg nem voltak ismertek.

Tehát 2012-ben kezdődött, egy sportbizottsági ülésen?
Igen. Meghívott egyesületi elnökként ott szembesültem azzal, hogy a város 477 mFt-ra tervezett (Önkormányzati támogatás, TAO, stb.) ifjúsági és sport támogatásából 370 mFt-t Pető Tibor focija, 60 mft-t a női kézilabda, 20 mFt-t az akkoriban alakult vízilabda és a maradék, 27 mFt-t kapná az összes többi, 35 sportegyesület 2000 versenyzője, diákja. Akkor a londoni olimpiára készült váci kajakos, evezős, és már a birkózóknak is komoly nemzetközi eredményei voltak, a Boronkay DSK tízen éve országos 1-2 helyezett volt, úszókról, atlétikáról nem is szólva. Ez engem nagyon felháborított. Ügyeskedjenek, de ne a gyerekek elől vigyék el a pénzt.
Mit tett a felháborodáson kívül?
Elkezdtem szervezkedni, ill. megpróbáltam az egyesületeket összefogni egy közös akcióra, és megkerestem az „ellenzéki” Kiss Zsoltot is, mint ellenzéki sportbizottsági tagot, hogy segítsen ezt a Pető dominanciát letörni.
Miért nem Csereklyét kereste meg, hiszen ő volt a sportbizottság elnöke?
Nem tartottam valószínűnek, hogy a FIDESZ frakcióban ülő Csereklye Károly, majd a saját „főemberével” szemben bármit is tenni fog, ezért kerestem inkább az „ellenzéket”.
Milyen eredménnyel járt?
Vegyes. Voltak SE elnökök, akik úgy gondolták, hogy jobban járnak, ha kimaradnak ebből, meglapulnak, mert ha „jó fiúk” maradnak, akkor talán valamit majd, egy külön alku keretében szerezhetnek maguknak. De azért létre jött két találkozó is, ahová vagy 30-an különböző egyesületek képviseletében el is jöttek.
Ott mi történt?
Sok, nagyon jó és értelmes javaslat, hozzászólás volt arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne ésszerűbben, hasznosabban és egyenlőbben elosztani azt, ami van. Sokan egyetértettek abban is, hogy a gyerekek egészséges fejlődéshez az úszás mellett, ami szinte minden sport alapja, szüksége lenne legalább alapszintű oktatásra sakkból, vívásból, lövészetből, valamilyen önvédelmi sportból, stb. is, mert ez a „csak foci” nem csak diszkriminatív, de egy gyerek személyiségének fejlődését eltorzító is. Ugyanakkor Bodonyi Béla hallani sem akart arról, hogy rajtuk kívül bárki más is kaphasson valamit, hanem végig „sírta” az alkalmat, hogy nekik még ez a 370 mFt-is kevés, mert 7-800 gyerekük van és ez mekkora költséggel jár stb.
Akkor tehát ők voltak a legnagyobb egyesület?
A kérdés jó. Erre hivatkozva indokolta Pető Tibi is a sportbizottságin ezt a kiemelten magas összeget, de ekkor nekem is volt egy kérdésem, amire már választ nem kaptam. Azóta sem.
És pedig?
A sportbizottságra adott beszámolójuk szerint 7-800 gyerek járt focizni, akik havi 6000 ft-ot fizettek.
Oké, és ezzel mi a baj?
Ezzel semmi, de a következőkkel már baj van. Ugyanis a pénzügyi beszámolójuk szerint a tagdíj bevételük évi 10-12 mFt volt. Viszont, ha 7-800 gyerek járt rendszeresen edzésre, akkor a 7-800 x 6000 Ft, az havi 5 mFt, azaz évi 60 mFt. Vagyis vagy hazudnak, amikor 7-800 gyerekről beszélnek és ezzel becsapják az embereket, vagy elsikkasztanak évente 50 mFt-t a tagdíjból. Ön szerint melyik verzió az igaz? Szerintem lehet, hogy mind a kettő.
Erre mit mondtak?
Semmit, hogy lapozzunk, mert még sok a feladat. Egyszerűen nem kívánták meghallani a kérdést. Tudja, én a kajakba és a birkózásba láttam bele. Ott a két egyesület együttvéve, évi 10-15 mFt külső támogatást kapott úgy, hogy 120-150 gyerek sportolt, napi 1-2 edzésen, 6-7 edző felügyelete mellett, motoros kísérettel, évi 80-100, köztük nemzetközi versenyeken való részvétellel, magyar bajnokokkal, mindkét egyesületnél válogatott, nemzetközi eredményt is elérő versenyzőkkel. Kérem, viszonyítsuk ehhez a 370 mft-t! Ebből a pénzből két ilyen egyesület 25 évig tudna működni, vagy 50 ilyen egyesületben 3 000 gyereknek tudnék egy évig minőségi oktatást és edzői felügyeletet biztosítani. Amikor ők ezeket a pénzeket ellopták, azzal ezen gyerekek, a mi gyerekeink jövőjét, lehetőségeit lopták el. Ez számomra elfogadhatatlan. A lopás is és ez a gyerekekkel nem törődő hozzáállás is elfogadhatatlan. Ezek, ilyen emberek a várost vezetők?
Mi történt ez után?
A Kiss Zsolt becsapott minket, mert mindent megígért, de semmit sem tett. Azóta már hallottam, hogy ő már akkor is a Pető megvásárolt embere volt az MSZP-n belül. Kerestem a Lokálpatriótákat is, 2-3 alkalommal beszéltem is velük erről, kértem az ő segítségüket is, egy cikket is írtam a történtekről, amit oda is adtam nekik, de nem kívántak foglalkozni az üggyel. Végül ez a szál is elhalt. Ekkor érettem meg, hogy ők sem a városért tenni akaró emberek, hanem olyanok, akik csak ki- és felhasználják a városban lévő feszültségeket és a problémákat arra, hogy ismertségre, népszerűségre szert téve kellessék magukat, szavazatot gyűjtve a következő választáshoz. Nem építő, nem a megoldásért dolgozó emberek voltak, hanem ők is csak az ismertséget, népszerűséget keresték mások hiányosságaira, bűneire mutogatva, ezzel azt a látszatot keltve, hogy na igen, mi aztán tudnánk csinálni. Persze most, hogy erre megkapták a lehetőséget, ez nem úgy néz ki.
Hát ez nem túl biztató a jelenre nézve.
Miért, mondtam én olyat, hogy a jelenlegi helyzet jobb lenne? Tudnak mutatni valamit ők, vagy a Matkovich féle SZAVAD a meglétük óta, ahol mérhető, érdemleges munkát végeztek? Rengeteg lehetőségük lett volna a cselekvésre, de nem tették. Számomra úgy tűnik, ugyan olyanok ők is, mint a SZAVAD, egy belső tartalom és tényleges tagság nélküli üres név, egy smink, csak egy máz. A különbség annyi, hogy az egyik a Ferjancsicsot, a másik a Matkovichot hivatott felszínen tartani és eladni.
Mondana néhányat ügyet, amiben segíthettek volna?
Szívesen. Akkor robbant be pl. a „közéletbe” Zábó Edina, mint „uszodavezető”, aki előtte a bűnügyi vizsgálat alá került kórházban volt gazdasági vezető, (jogerős elítéletek is születtek abban az ügyben) de végül is nem tett vallomást a pénzügyi visszaélésekre vonatkozóan. Ugye emlékszünk, a kórházi pénzek körül Ferjancsicsnak is érdekeltsége volt, de mintha Pető Tibor is érintett lett volna ott pl. lift szerelésben. Ha jól emlékszem, a pályázatban előírt „Schindler lift” helyet „Miskolc lift” típusút tettek be, de ugyanazon az áron. A különbség kb. 20 mFt/db volt, ezzel mostanában nem foglalkoztam, lehetnek pontatlanságok. De talán a Mokánszky Zoltán tudna ebben segíteni, mert ha jól emlékszem, nem csak képviselő, hanem tanácsadó is volt akkor tájt a kórházban.
Szóval Zábót, miután nem tett vallomást a nyomozás során, azonnal új állásba helyezték és kiemelték az állami bértáblázatból is (ez volt a Holdingos átszervezés egyik csalása), és miközben közel milliós fizetése lett, (juttatásokkal együtt) pályafutását azzal kezdte, hogy a gyerekek úszóbérletének árát a többszörösére emelte. Mikor a szülők jelezték, hogy ez, egy átlagkereset számára már nem a megfizethető kategória, akkor cinikusan közölte, hogy „…..kevesebbet kell úszni járni és olcsóbb lesz a bérlet……”, vagy „…..aki gyereket vállalt, nyilván felmérte a költségeket is…….”.
Ha valaki nem tudná, ez az a Zábó Edina, akinek Matkovich polgármesterként dupla évvégi jutalmat adott és aki milliós fizetése mellett több mint 100 000 km fiktív útielszámolást csinált magának, (milliós fizetés kiegészítés, természetesen közpénzből) de közben még a kóláját is tisztítószerként, az uszoda számlájára vásárolta, és a frizurája volt a legfőbb gond, amit természetesen munkaidőben csináltatott. De valamiért sem a kórházi kérdések, sem a gyerekek úszóbérlet árának megfizethetetlensége, sem semmi más nem érdekelte sem a Lokálpatriótákat, sem Kiss Zsoltot. Viszont kapott az uszoda előtti úton egy privát parkolót.
És mit szóltak ehhez a szülők?
Volt több szülői, ahol én is ott voltam (9 gyermekemből akkor még ketten jártak úszni) és ahol Pető ezekre a problémákra adott válaszában szintén cinikusan közölte, hogy válasszuk meg az úszó SE elnökének azt, akit ő mond, és akkor majd az az ember meg fogja tudni oldani ezt a problémát, mert akkor majd lesz pénz. Ez egy undorító zsarolás volt. Persze azóta már szinte mindenki megismerte erről az oldaláról is. Emlékeim szerint az utolsó szülőin úgy kiosztotta őt néhány szülő a nagyképűsége miatt, felsorolva, hogy más városokban, pl. Dunakeszin milyen fejlődés van, mennyi pályázatot nyernek, itt meg csak mindent ellopnak, hogy ez a terve, hogy a saját emberét tolja oda be elnöknek, meghiúsult.
De mindebből az igazán fájdalmas nem az, hogy ez egy gusztustalan, pitiáner tolvaj banda volt, akik száz milliókat loptak el a gyerekek elől, mert nem volt nekik elég a milliós fizetés, hanem hogy előtte és utána lévő 9 évben semmit, de semmilyen, a város életét előbbre vivő pályázatot, beruházást, vagy fejlesztést nem tudtak megcsinálni, holott erre rengeteg lehetőségük lett volna. Úgyhogy most van egy meggazdagodott Pető Tibink, meg mellette néhány szintén jólétbe került énekes pacsirtánk (…..senkik vagytok, hej….) meg egy tönkre tett városunk, ahol 10 éve megállt az idő. És az elmúlt két évben is csak áll.
Akkor feladta?
Dehogy. Én soha, semmit nem adok fel. Tovább mentem. Ekkor jött be a képbe Csereklye Károly úr, aki viszont felkarolta az ügyünket és kiállt az egyesületek és a gyerekek mellett. Vele akkor találkoztam először. Ő volt a sportbizottság elnöke és szintén gyerek, és sportot pártoló hozzáállása volt. Nos, akkor ő meg is hiúsította ennek a Pető tervnek a megszavazását. Ott voltam azon a testületin, végig néztem. A Pető őrjöngött, mert a díszterem, ahol a testületi ülések voltak, alatt a vendéglő már előre le volt foglalva és az asztalok meg voltak terítve egy pazar győzelmi ebédhez a focisoknak, hogy megünnepeljék a testületi ülés után a sok pénzt, amit a Pető szerzett nekik, de a FIDESZ-es frakcióban ülő Csereklye elérte, hogy a Fördős és a Mokánszky is, akkor az egyesületek mellé állt és nem szavazták meg ezt a 370 mFt a Petőnek. A Pető ott nagyon lebőgött. Habzott a szája.
Akkor ez egy nagy győzelem volt.
Igen. De sajnos nagyon rövid életű és a Csereklyének nagyon sokba került.
Hogyan? Hát győztek!
Igen, de aztán mi is történt? Röviddel ez után felállt az állítólagos „ellenzéki”, a mindenki által csak Fördős emberének („Fördőscsicskának” becézték) tartott JOBBIK-os Kászonyi, és javasolta, hogy a FIDESZ rúgja ki minden bizottságból a saját emberét, Csereklyét és legyen egy átszervezés, amit Petőék azonnal meg is szavaztak. Talán az sem véletlen, hogy miközben a JOBBIK, 2014-ben, a legnagyobb ellenzéki párt volt, mégsem indított saját polgármester jelöltet!
Viszont beszélnek valami büféről, ami hozzájuk vándorolt. Meg hát hogyan és mitől lehetett egy Romániából Csörögbe betelepült, semmilyen pénzügyi végzettségű, helyismerettel nem rendelkező ember, aki addig azt sem tudta, hogy milyen irányba folyik a Duna, mégis, ezek ellenére 9 évig a Pénzügyi Bizottság elnöke és GB tag is igen jó fizetésért? Ez is érdekes kérdés.
Így az „ellenzéki” Kászonyi (aki 9 év alatt egyszer sem szavazott a Fördős ellen) felhasználásával félre tették az útból Csereklye urat, aki sportbizottsági elnökként meg tudta és meg is akadályozta a Pető lopását. Majd utána 1-2 hónappal megszavazták maguknak a 370 mFt is. Hát ennyit az „ellenzéki” Kászonyi ellenzékiségéről, akinek semmi köze nincs a városunkhoz, viszont remekül megél és nyerészkedik belőle, több mint 10 éve. Igaz, a mai világban elég a gátlástalanság és a jellemtelenség a ”politikai” pályára való bekerüléshez. Sőt, ezekből a jellemtelenségekből minél több van valakiben, annál jobban tud érvényesülni. Mert ugye ez sem egy szokványos, mindennapos történet, hogy egy állítólagos „ősellenség” ellenzéki kérésére, egy többséggel bíró frakció a saját emberét kirúgja? Jól mondom ugye, ezt hívják színháznak?
Ezt hogyan dolgozta fel Csereklye Károly?
Nem tudom, ezt tőle kérdezze, de én őt, ezért az egyesületek és gyerekek melletti áldozatot vállaló kiállásáért azóta nagyon, de nagyon tisztelem és az azóta eltelt lassan 10 évben még egyszer sem csalódtam benne. Nyakas „kálvinista kisváci”, de az ígéretét, adott szavát mindig megtartja, és mindenkinek segít, sokszor saját kárára is. Sok ilyen emberre lenne szükség, a képviselő testületben meg zömében csak ilyenekre.
Most azért néha támadják a stílusáért.
Persze, mert soha nem lopott és amiért felszólal, abban pedig igaza van, ezért mással nem tudják támadni. És amint akkor, úgy most is és megint csak ő az, akin fennakad az a rendszer, amelyik nem az igazságot keresi. Közel 30 éve képviselő, többször volt alpolgármester, megbízott polgármester, számtalan bizottság elnöke, a Kisgazda Párt megyei elnöke, az Országos Kisgazda Párt elnökhelyettese, aki Torgyánnal is szembe mert szállni, amikor olyan kérdésről volt szó, de korrupciónak még csak az árnyéka sem vetült rá soha. Elvei vannak, amivel lehet egyetérteni, meg lehet nem egyetérteni. A hazugságokkal, igazságtalanságokkal fel lehet bosszantani és olyankor tényleg szokott kiabálni is, de egy tisztességes, másokért, és nem saját magáért élő, dolgozó ember. Én nagyon sokra becsülöm a Károlyt és nagyon megszerettem őt. Könnyű vele összeakadni, mert egyenes jellemű, van gerincoszlopa, de számtalanszor hallottam már bocsánatot is kérni. Ő egy tisztességes és megbízható ember.
Rendben. Térjünk vissza az eredeti témánkhoz. Mi történt ezután?
Megláttam, hogy igazából ez a képviselő testület és ez a szavazósdi csak egy bohóckodás, ahol kevés az emberi érték. Van 2-3, meghatározó akarnok, akiknek az énjük, az egyéni érdekük a fontos és jó esetben akad közöttük egy – egy, esetleg tényleg odavaló ember is, a többi meg csak gombnyomogató, lefizetett, önérzetes, fontos lettem képviselőt játszó töltelék, akiket nem a képviselőségért, hanem a szolgalelkűségért fizetnek.
Ez kicsit erős volt, nem gondolja?
Nem. Szerintem tényleg van 1-2 odavaló ember is, még a mostaniban is. Pl. Csereklye Károly, Molnár Nándor. Ugye egyből mondtam kettőt is és ha még tud mondani másik egyet vagy kettőt, máris meg van a 3-4. Mi a baj?
Jó, feladom. Mennyi egy képviselő fizetése?
Az nem sok, de akinek a szavazata kell, azt beteszik bizottsági helyekre, vagy FB. tagnak városi cégekhez, esetleg tanácsadónak a kórházba és a rokonok is szoktak kapni nem ellenőrizhető munkára kifizetéseket, vagy pl. általánydíjas szerződéseket. Ezek így együtt pedig már „szép” pénz, amiért egy pitiáner embernek „érdemes harcolni”.
Ha jól emlékszem, ekkor született meg a SZAVAD gondolata Önben?
Igen, de a nevét a Matkovich találta ki, én csak létrehoztam.
Akkor javasolnám, innen folytassuk.
Természetesen, Ön a főnök, én csak válaszolok.

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia