Lehet használni tűzijátékot idén?

tuzijatek Magánterületen igen!

 

Olvasóink előző cikkünkre érkezett hozzászólásaiból kiderül, még mindíg sokan nincsenek tisztában a tüzijáték használattal. Félreértés ne essék mi NEM arra buzdítjuk a lakosokat, hogy nyugodtan lövöldözzék a rakétákat, hanem szeretnénk, hogy mindenki tisztában legyen a tűzijáték használatának lehetőségével. Sokan úgy tudják, hogy idén tilos a tűzijáték használata. Ez azonban nem igaz. Szeretnénk ha tisztán látnánk a helyzetet. Íme a fonosabb szabályok.

A tiltás a polgári célú pirotechnikai tevékenységet szabályozó 173/2011. (VIII.24) Kr. 104§ (1.) bekezdés c) pontja szerinti 1. és 2. kategóriás tűzijáték termék felhasználásra vonatkozik.

De mi is ez a rendelkezés, amit megtiltottak?

104. § (1) 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék
c) magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen - kivéve a december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamot - nem használható fel.
Tehát az alap jogszabály enged egy sávot, a dec. 28. 18 óra, és jan. 1. reggel 6 óra között, amikor ezen termékeket közterületen is fel lehet használni. A december 16-án kijött 587/2020. (XII. 16) Kormányrendelet, CSAK ezt A KÖZTERÜLETI HASZNÁLATOT TILTJA MEG

A tűzijáték termékeket négy osztályba (kategóriába) kell besorolni. Az osztályba sorolást kötelező feltüntetni a terméken. A nemzetközi jelölés lehet CATEGORY1 (röviden CAT1), CATEGORY2 (röviden CAT2), CATEGORY3 (röviden Cat3), stb. A termék CE tanúsítás regisztrációs száma (pl. 1008-F2-6945628) is tartalmazza az osztályba sorolást: F1, F2 ill. F3 (az F betű az angol fireworks=tűzijáték szó kezdőbetűje).

1. osztály (kategória), Cat1/F1: 14 éves kortól egész évben megvásárolható és használható. Elsősorban apró, földi effekteket tartalmazó tűzijátékok: nagyon alacsony kockázattal járó pirotechnikai termékek, általában elhanyagolható zajszinttel, behatárolt területre, akár beltérre is. pl/ torta-tüzijáték, ördögpatron stb

2. osztály (kategória), Cat2/F2: 16 éves kortól egész évben megvásárolható és használható. Rakéták, telepek (500grammig), rómaigyertyák, azaz majdnem a teljes amatőr paletta: alacsony kockázattal járó pirotechnikai termékek, csak szabadban történő használatra, behatárolt (viszonylag kis) területre.

3. osztály (kategória), Cat3/F3: 18 éves kortól kizárólag szilveszterkor használható. "Belépő szint" a profi kategóriába, nagyobb kaliberű és méretű, akár kisbombákat tartalmazó telepek (1000grammig): közepes kockázattal járó termékek, szabadban, nagy nyílt területre. Pirotechnikus hatósági bejelentés v. engedély mellett egész évben felhasználhatja.

 A fent említett  kategóriák mindegyike megvásárolható az erre szakosodott üzletekben.

4. osztály (kategória), Cat4/F4: professzionális tűzijáték termékek: nagy kockázattal járó termékek, kizárólag pirotechnikus szakképesítéssel történő használatra, hatósági engedély birtokában.

Kérünk minden olvasót aki a kapott információk birtokában úgy dönt tűzijátékot használ, Csak szabad térben, megfontoltan, körültekintően tegye. Vigyázzunk magunk, embertársaink és kedvenceink testi épségére! 

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia