Egy amerikai filmstúdió épülhet Vácott

dodekswarci A volt laktanya területén

 

 

 


vaciszivvelneppartjan

dodek1

 

Bemutatjuk 3. rész

 

dodek111cOtt hagytuk abba a beszélgetésünket, hogy egy amerikai filmstúdió építését tervezted. Erről lehetne tudni bővebben is?
Kinti munkám során először csak üzleti, majd baráti kapcsolatba is kerültem több filmes szakemberrel. Innen a filmstúdió ötlete, ami először csak egy magán iskolaként fogalmazódott meg. Amikor hazajöttem, felvetődött a kérdés, mi lenne, ha gazdag amerikai szülők számára nyitnánk egy magán iskolát, ahol a reklámfilm készítés lenne a központi téma. Az pedig, hogy ez egy európai országban lenne, kifejezetten jónak tűnő gondolat volt a befektetők számára, mert így a tananyag részeként megismerhették volna az európai szokásokat, kultúrát is. Ebből léptünk volna tovább egy statiszta-, és kaszkadőr képzés irányába, ill. egy film készítéshez szükséges kellék-, és díszlet üzemet is szerettünk volna építeni. Ez hosszútávon egy komplexum lett volna, iskolával, kollégiummal, tornateremmel, egy lakatos, egy asztalos és egy kárpitos üzemmel, varrodával, stb.

2022 telén találtam rá a laktanyára, amit az önkormányzat eladásra hirdetett. Egyeztettem a kinti partnerekkel és nekik is megtetszett a terület. Optimális volt a terület nagysága, előny volt a 2/A és Budapest közelsége is, ill. döntő érv volt, hogy amerikai viszonylatban szinte a repülőtér mellett van, úgyhogy belefogtunk.

 

Nem túl merész ez az elképzelés?

dodekscena
"egy amerikai filmstúdió Vácon” 

Egyáltalán nem. Anyagilag sokkal kisebb költségen lehetne egy ilyen komplexumot megvalósítani itt, mint Amerikában. A diákok pedig szívesen jönnének ide tanulni 1-2 évet. Vácon és a környékén pedig sok jó szakember van, akikkel az iskolát és az üzemeket működtetni lehetne. Csak megjegyzem: Andy Vajna, aki szintén egyik ismerősöm volt, korábban egy hasonló projektet megvalósításában segédkezett Fóton.

Igen, ez így nagyon jónak tűnik. Hány ember dolgozhatott volna ott és kiket alkalmaztak volna?
Pontos számokat nem tudnék mondani, mert ez függ attól, hogy csak az iskoláról, vagy az egész komplexumról beszélünk-e és a tervekből mennyi, milyen nagyságban és milyen ütemben valósul meg. Arra kérdésre viszont, hogy kik dolgozhattak volna ott, könnyű válaszolni.
Minden ilyen beruházásnál egy alapelv, hogy azt elfogadják és annak örüljenek a helyben élők, azt támogassák a helyi lakosok. Ezért egyrészt a kivitelezésnél és a működtetésnél is előnyt élveznek a helyi vállalkozók, másrészt ilyenkor szokás csatolni valamilyen mellék szolgáltatást, amit a helybéliek élvezhetnek. Ez lehet egy út javítás, valamilyen közlekedés fejlesztés, vagy olyan közösségi, szórakoztató épület, amit nem csak az iskola tanulói, hanem a város lakói is használhatnak, pl. filmvetítésekre, rendezvények megtartására stb. Ez a beruházásnak egy olyan költség vonzata, ami nem feltétlenül és nem direkt módon pénzben térül meg.

Azt látjuk, hogy ez egyenlőre nem valósult meg. Ennek mi az oka?
Felvettem a kapcsolatot a hirdetésben megadott személlyel. Dr. Varga Borbála nagyon készséges és segítő kész volt, azonnal el is küldte két munkatárását, akik a területet bemutatták és így létrejött egy munkakapcsolat. Közben felvetődött az is, hogy nem csak a meghirdetett részt, hanem az egészet megvásárolnánk. Először azt a választ kaptam, hogy ezt nem lehet, mert arra a területre a polgármester asszonynak saját tervei vannak, majd később üzentek, hogy mégis lehet bővíteni. Ekkor és itt kezdődtek azok a bonyodalmak, amelyek miatt az egész meghiúsult.

Milyen probléma merülhetett fel, hiszen a város régóta el akarja adni azt a területet?
Igen, ezért nem értettem, hogy miért nem tudok a polgármester asszonnyal személyesen találkozni és a tervezett beruházásról egyeztetni.

A területet eladását nem ő, hanem az arra kijelölt városi cég intézi. Ehhez miért kellett volna a polgármesterrel találkozni?
Ez így van. De amíg ők csak egy területet szerettek volna eladni, addig én egy projektet megvalósítani, amihez a terület megvásárlása csak egy apró részlet. Ezért egy egyeztetés a városvezetővel lényeges lett volna. Vannak alapkérdések, amiket tisztázni kell, mielőtt a komolyabb tervezés elindul. Pl. hogy egyáltalán tetszik-e a városnak ez a terv, akarja-e a város, hogy egy ilyen vállalkozás itt létre jöjjön, fogják-e támogatni? Ezek olyan alap kérdések, amit az előtt kell tisztázni, mielőtt bármi is történne. Csak ezek után jöhetnek azok a kérdések, hogy ha szükséges, akkor lehet-e, hajlandóak-e pl. RRT-t módosítani, a közművek kérdése, út csatlakozások a 2/A-ra, stb. Ezek a kérdések pedig nagyon fontosak, hiszen gondoljon csak a mostani Deákvári főtéren kialakult helyzetre, vagy az olyan lakásépítésekre, ami ellen az ott lakók tiltakoznak. Egy amerikai vállalkozás ilyen cirkuszhoz nem adja a nevét. Tehát az első kérdés nem az ár, hanem hogy szeretné-e a város, hogy egy ilyen projekt itt megvalósuljon. Ennek egyeztetése a világ minden részén a polgármesternél kell kezdődnie. Ennek a találkozásnak a létrehozását többször meg is ígérték azok, akikkel tárgyaltam, de annak ellenére, hogy ezt többször, majd írásban is kértem, valamiért ez nem tudott létrejönni. Valamiért a polgármester asszony erre sohasem ért rá, vagy valakik a háttérben manipuláltak.
Ez érdekes. Kíváncsi lennék arra, hogy egy ilyen találkozó miért nem tudott létrejönni?
Ezt én sem értettem, hiszen egy sok milliárdos beruházásról volt szó, ami sok új munkahelyet és nemzetközi kapcsolatokat is jelentett volna, de mivel még nem látom át a helyi ki-, kinek-, kicsodája rendszert, így erre nem tudok válaszolni, tippem sincs.

 

dodektyson „egy amerikai filmstúdió Vácon” 

Ez lett volna az oka annak, hogy ez az ötlet, vagy terv meghiúsult?

Nem, ez csak egy momentum. Az történt, hogy amikor eljutottunk odáig, hogy az egész laktanyát megvennénk a projekt számára, ill. elkezdtünk dr. Varga Borbálával részletesebben beszélgetni arról, hogy mi lenne a hosszútávú elképzelésünk, akkor behívott az irodájába, ahol bemutatott egy úrnak azzal, hogy vele, ill. az ő cégével kell kötnöm egy szerződést és akkor garantálva lesz, hogy az engedélyek és az egész ügymenet gördülékenyen fog menni.

Kíváncsivá tett. Megkérdezhetem, ki volt az?
Hát a nevét most inkább nem mondanám, de ez elkezdett nem tetszeni. Miért kössek sok tíz millióért szerződést egy ismeretlen céggel arra, hogy majd lemenedzseli azt, ami a városnak ugyan úgy érdeke? Egyáltalán kik ők, miért vannak itt? Szóval futottam néhány kört, hogy ki, kicsoda? Ennek következtében nagyon érdekes dolgokat kezdtem hallani különböző összefonódásokról, történésekről, amelyek nem a bizalmat erősítették bennem.

Mondana néhány példát?
Ez megint olyan kérdés, amibe nem mennék bele, de például megmondták két alpolgármester nevét is, akik a pozíciójukat felhasználva szeretnek sápot szedni a városi beruházásokból. Megerősítették, dr. Varga Borbála és az egyik alpolgármester, Kiss Zsolt közeli, intim baráti kapcsolatáról szóló híreket is. Figyelmeztettek arra is, hogy sikkasztás mellett, pedofíliás ügyek miatt is nyomozás folyik az adott alpolgármesterrel kapcsolatban és valószínűleg őt el fogják zavarni. Ebben az esetben pedig egyértelmű, hogy az ő közbenjáró szerepe a pénzlehúzáson kívül mást nem fog jelenteni.

Erre mit lépett? Mit kezdett ezekkel az információkkal?
Ez után adtam be a titkárságra egy levelet a polgármester asszonynak címezve, amelyben időpontot kértem egy személyes megbeszélésre. Szerettem volna ezekre az információkra hiteles választ kapni, illetve több más kérdést is tisztázni, rendezni. Szerettem volna felmérni a helyi erőviszonyokat, hogy akkor most ki, kivel is van, mert egy stabil, hosszútávú politikai támogatás nélkül nem lehet bevállalni egy ilyen volumenű beruházást. De nem időpontot, még választ sem kaptam a beadott írásos megkeresésemre. Ez után elengedtem ezt a dolgot és ilyen tájékoztatást adtam a kinti partnereknek is. Gondoljon csak bele. Milliárdos építkezés, fejlesztés, közben szintén nem kevés pénzért Amerikában az ehhez kapcsolódó marketing és akkor elég egy engedély meg nem adása, vagy egy sértődött alpolgármester betartása és hónapokat késhet, csúszhat minden. Nem! Ilyen bizonytalanságban nem lehet építkezni, nem lehet hosszútávú fejlesztést végezni.

Hogy látja, ha kedvezően alakul a választás, akkor megvalósíthatóvá lesz ez a beruházás?
Nézze. Kicsit több, mint egy év telt el azóta. Most jól hangozhatna, hogy igen persze, majd én most hozom azt, ami csodát csinál ebben a városban, de kétszer ugyan arra az ötletre összehozni a kinti befektetőket, ez nem reális.

Akkor ez már történelem. Váltsunk témát. Város vezetés. Soha nem csinált ilyet, nincs szakmai előélete. Miből gondolja, hogy sikeres lehet majd? Folytassuk innen……

dodekswarci„egy amerikai filmstúdió Vácon” 

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia