Bemutatjuk 4. rész - Új erő, új irány!

vaciszivvelneppartjan Dinamizmus és hozzáértés!

 

 

Bemutatjuk 4. rész

 

Új erő, új irány! 

Dinamizmus és hozzáértés!

vaciszivvelneppartjan

dodek1
dodek111c

Új erő, új irány! Dinamizmus és hozzáértés!

Igen. Dinamikus városépítésben és szakmai vezetésben gondolkodom.

Ez mit jelent, hiszen sok évig az USA-ban élt. Nem ismeri a helyi tennivalókat.
Az, hogy több mint 10 évig nem itt éltem, inkább a javamra és a város javára fog szólni. Hogy miért? Két ok miatt is. Egyrészt, mert egyetlen érdek lobbinak sem vagyok a tagja, ami szabadságot jelent a különböző elvárásoktól, manipulációktól. Nem vagyok elkötelezve senki felé. Másrészt sok mindent láttam, tapasztaltam, átéltem, hogy máshol, ahol jól működtek a dolgok, ezt hogyan csinálják, amit polgármesterként majd hasznosítani tudok. Jót fog tenni a vezetésben egy kis vérfrissítés.

Mondana néhány konkrétumot?
Nézem a kampány ígéreteket és önreklámokat. Ezek nagy része hasonló stílust képvisel. Ilyenek: Én le fogom vágni a füvet. A másik: én, ha megválasztanak, a gallyakat is össze fogom szedni. Vagy: fotó arról, ahogy a városi gépek takarítanak. Vagy arról, hogy iskolában, közpénzből új étkező asztalt vettünk. Ezeket a kampányokat nem is értem. Ezek egy átlagosan működő, csak a közfeladatait normálisan ellátó városvezetésnél alap kellene, hogy legyenek. Egy jól működő demokráciában, csak egy becsülettel dolgozó városvezetésnél ezzel nem lehetne egy választáson nem hogy nyerni, még indulni sem, mert kinevetnék, hiszen ott mindez rendben meg van és nem értenék, hogy miről beszél az, aki ilyet ígér.

Igen, ez lehet, de Vácon 15 éve ilyen alap dolgokra sem sikerült megoldást találni. Ön mit ígér?
Én? Semmit. Nem ígérgetni kell. Ilyen ki tud nagyobbat mondani ígérgetős versenyben én nem szeretnék részt venni. Ha előre lépést szeretnénk, akkor egészen más oldalról kell megközelíteni a kérdést.

Mégpedig?
Minden fának van gyökere, ami tartja és táplálja. Minden háznak van alapja, mert nélküle összedől. És előbb meggyökereztetik fát, csak utána lehet gyümölcsöt szedni róla. Előbb alapot vetnek a háznak, csak utána lehet falazni, cserepezni. Ugyan így egy városnak, az ott élők emberi kapcsolatainak, a gazdasági-, ifjúsági-, és kulturális életének is, kell hogy legyen egy alapja. E nélkül minden ígérgetés csak az emberek becsapása, megcsalása. Én ilyet nem teszek.

Konkrétan, mik ezek, mire gondol, amikor alapokról beszél?
Sajnos elcsépelt szavak lettek a tisztesség, a becsület, az adott szó megtartása és mintha már nem lenne értéke az elvégzett munkának, nincs becsülete az eredményt hozó áldozat vállalásnak, pedig ezek nélkül minden összedől. Ezek alapot adó dolgok. Itt kell kezdeni az építkezést. Újból vissza kell hozni a politikába ezeknek a szavaknak a tartalmi valóságát. És ezekben egy képviselőnek élen kell járnia, példát kell mutatnia. Ezt a képviselők és a vezetői pozícióban lévők hozzáállásánál, a városi képviselőtestület tagjainál kell elkezdeni. Ugye ismerjük a mondást: fejétől bűzlik a hal. Ugyan így egy képviselőnek, egy polgármesternek tudnia kell azt is, hogy ők a szó nemes értelmében szolgák, közszolgák, azaz a közösség szolgái kell legyenek. Polgármesterként első lépésként az egyik legfontosabb feladatom ezen alapok helyre hozása kell legyen. Másik fontos dolog, hogy egy polgármesternek, egy képviselőnek évtizedekben kell tudni gondolkodni. És nem a saját évtizedes túlélésében, hanem a város épülését, fejlődését kell tudni látni, arról kell évtizedes távlatokban gondolkodni. Egy városvezető nem élhet a jelen szüksége szerint, nem engedhet a pillanat kényszerének. Ebből a szempontból egy városvezetés olyan kell legyen, mint egy földműves gazdálkodó. Ma azért szánt, azért műveli a földet, ültet gyümölcsfát és dolgozik, hogy jövőre, vagy 10-20 év múlva az unokáinak is legyen mit enni. A pillanatnyi érdeknek, haszonnak élő „politika” a jövő gyilkosa.

dodek1Miből gondolja, hogy ezek a kérdések most nincsenek rendben?
Ezt most komolyan kérdezi? Csak nézzen körül. Az egyik oldalon pedofilok vannak a testületben, a legnagyobb elfogadás közepette és miközben épül a polgármesteri családi vállalkozás, az újságokban pénzhiénákról beszélnek. A másik oldalon arról olvasunk, hogy az alpolgármester okirat hamisítással tolta ki a város pénzét a barátnőjének, aki ezek után is, még pártja által is támogatva most újból indul a mostani választásokon is, de ugyan itt szerepel az énekléséről elhíresült énekkar egyik prominense is. Soroljam? Csak amikről én tudomást szereztem, azért Amerikában tízen éveket ülnének, ja és nem képviselőként egy városi testületben. Itt meg, mintha mindez a legnagyobb rendben lenne, folyik a reklám verseny, ki szed össze több szemetet a ligetben. De tegyük fel a kérdést: Miért tudnak ott szemetet szedni? Mert ott van a szemét. És miért van ott? Mert 5 évig nem törődtek vele. És ugye egyetértünk? Amíg ilyen mentalitású, erkölcsi érzékkel rendelkező emberek ülnek a vezetői székekben, addig itt illúzió bármilyen pozitív előre lépésről, vagy változásról beszélni.

Jól értem, akkor most mind a két „oldalt” támadja?
Nem, rosszul érti. Én senkit nem támadok. Én jelenségekről beszélek, amelyek elfogadhatatlanok. A lopás akkor is lopás és megengedhetetlen, ha ezt FIDESZ-es csinálja és a hazugság akkor is hazugság, és megengedhetetlen, ha azt a Szivárványos Összefogás csinálja. Nem mérhetünk két különböző mércével. Nem helyes hozzáállás az, ha a saját „tábornál” elnézem, megmagyarázom a bűnt és azt csak a másiknál veszem elő. A csalás, a sikkasztás, a korrupció és más hasonló rossz dolgok egyik tábornál sem lennének elfogadhatóak. Én ezekről a jelenségekről beszélek, csak igyekezetem ezt kézzelfoghatóvá is tenni az említett példákkal.

Jelenségéként beszél pedofíliáról, sikkasztásokról, mégis utal Kiss Zsoltra, Mokánszkyra, Ferjancsicsra, Szádoczkira. Ez hogy van?
Nem, én név szerint senkit nem neveztem meg, de igen, ha valaki követi az eseményeket a híreket, akkor a megemlített példákból valóban név szerint is beazonosítható ez a néhány „úriember”, de sokan mások is, példaként és részre hajlás nélkül, mindkét tömbből. De ismétlem, ez részemről nem személyeskedés, hanem egy jelenségre utalás. Személyeskedni nem szeretnék, de ha polgármester leszek és valaki lop, az név szerint lesz elővéve. Ugye érti? A kapát nem fogom „…az egyik mezőgazdasági eszköznek…” nevezni. Nem támogatom a bújkálást és a bújtatást sem. Vagy csináljuk komolyan, vagy inkább ne csináljuk. A választók, a mi felelőségünk, hogy mikor behúzzuk az x-t valaki mellé, a szép, jövőbeli ígéretek miatt, előbb nézzük meg a múltját. Mit is csinált pl. az előző ciklusokban. Ha igazak a hírek, akkor az egyik képviselőt, korábbi alpolgármrstert begyanúsították azért, mert okiratot hamisított annak érdekében, hogy a barátnője havi 100.000 Ft-tal több pénzt kapjon a város kasszájából. Ő, ha megint bekerül, ugyan ezt fogja csinálni. Ha igazak a hírek, akkor a jelenlegi, egyik alpolgármestert kirúgták az albérletéből pedofíliás okok miatt. Büntető eljárás is indult ellene, mert megyei vezetőként sok-sok ember aláírását is meghamisítva sikkasztotta el az MSZP pénzeit. És hosszan sorolhatnám még azon ügyeket, amikről csak én tudomást szereztem. Mi van például a foci Tao-s pénzeivel és a vissza nem fizetett városi kölcsönnel? Lehet, hogy ezeket az ügyeiket politikai kapcsolataik, vagy valamilyen háttér alkuk miatt elsimítják, de ezek akkor is megtörténtek. És ha a múltban ezek az emberek így éltek a pozíciójuk adta lehetőségekkel, akkor ők a jövőben is ugyan ezt fogják csinálni. Ne csapjuk be magunkat, ugyan az a fa nem tud két féle gyümölcsöt adni. Miért hiszi bárki is, hogy az a Szádoczki, aki a FIDESZ egy korábbi győzelme után, az embereknek bemutatva énekelte, hogy „…senkik vagytok hej, hej…” (fent van a Youtubon) most majd az embereket tisztelő képviselő lesz? Vagy miért hiszi bárki is, hogy a 30 milliós pénzhiénaként elhíresült egyik jelenlegi alpolgármester, most majd nem saját haszonra, hanem tényleg a városért fog dolgozni? Miért kellene ezt elhinni? Mert most az egyik virágot, a másik meg fát ültet és szépen mosolyog a plakátokon? Dehogy, kutyából nem lesz szalonna. Ha bekerülnek, ugyan azt fogják folytatni, amit eddig is tettek. Lopni, csalni, hazudni. Új emberek kellenek! Egy teljesen új képviselőtestület, egy teljesen új vezetés kell!

vaciszivvelneppartjanLépjünk tovább. Új erő, új irány. Dinamizmus és hozzáértés. Ez mit jelent ez alatt mit kell érteni?
Az új erő azt a célt és azt a szándékot fejezi ki, hogy olyan független, vagy korrupcióba soha nem keveredett korábbi képviselőket szeretnék a képviselőtestületben látni, akik mentesek a korábbi simlis ügyek miatti cinkosságból fakadó kötelékektől. Olyan képviselők kellenek, akiket a korrupt múltjuk miatt nem lehet megzsarolni, nem tagjai semmilyen cinkos elköteleződésnek. És ugyan ez igaz a pártokra is. Amíg a FIDESZ-t, a fentebb is jelzett emberek képviselik, addig maga az egész párt és az összes jelöltje hiteltelen. És ugyan ez igaz a másik oldalra is. Amíg a Szivárványos Összefogás tagjai között pedofil-, és gazdasági visszaélésről szóló ügyekben érintettek indulnak, teljes elfogadást élvezve, addig az is csak egy maffia, akiket nem a város építése, hanem a megélhetési kényszer, a cinkosság tart össze.

Az összes jelöltjükről mondja ezt? De hát lehet, ők nem is csináltak még semmit?
Igen, az lehet, hogy akad mindkét csapatban egy-egy rendes ember, de ha elfogadóan viszonyulnak ezekhez a képviselői lopásokhoz, csalásokhoz, becstelenségekhez, akkor ők miben különbek amazoknál? Ha nem határolódnak el tőlük és nem mondják azt, hogy ez a viselkedés méltatlan és megengedhetetlen a pártunkban, vagy a frakciónkban, ezért ki vagy zárva, akkor őket, azt a pártot, vagy frakciót miért lehetne komolyan venni? Így ez azt jelenti, azt az üzenetet hordozza, hogy a lopás megegyezik a pártjuk, vagy az összefogásuk belső értékrendjével. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben is lopni fognak a város pénzéből, a jövőben is hazudni fognak az embereknek és ezekben nincs korlát, vagy gát, mert úgy érzik, a megválasztásuk helyesnek, jónak igazolja a lopásaikat, csalásaikat.
Tehát amíg ezek a nagy tömbök, ilyen minőségű emberekkel képviseltetik magukat, addig csak az szavazzon rájuk, akik szerint pl. a lopás. a pedofília jó és helyes dolog. És ugyan ez igaz az „Összefogás” jelöltjeire is. Javarészt emberileg hiteltelenek, számtalan korrupciós és más egyéb, képviselőknél megengedhetetlen ügy van a rovásukon. Erőteljes személyi csere nélkül ez a régi kovász bármilyen új kezdeményezést meg fog fojtani és vagy magukhoz hasonlóan korrupttá teszik az új embereket, vagy ellehetetlenítik azok munkáját, építő kezdeményezésit, szándékait.

Jól értem? Egy pozitív előre lépéshez szükségesnek látna egy erőteljes változást a képviselőtestület személyi állományában.

Pontosan. Sok időt töltöttem a különböző újságcikkek, hírek olvasásával, sok évre visszamenőleg. A most képviselőknek jelentkezők 70-80 %-t én nem indítanám újra, mert nem várható tőlük építő hozzáállás, de megfelelő tudással, ismerettel, szemlélet móddal sem rendelkeznek. Csak tegye fel magának a kérdést. Civilként melyik jelölt mögött van teljesítmény, elért, asztalra letett eredmény? Több helyi vállalkozóval beszélgettem. Párt állástól függetlenül, még az általuk támogatott csapat tagjainak egy részéről is azt mondják, hogy náluk egy hónapot sem tudna dolgozni több képviselő, mert alkalmatlan és kirúgná. És most ilyen emberek jelentkeznek vezetői pozícióra? Persze ennek is meg van az oka.

dodek111cAzt mondja, oka van annak, hogy a magán életükben semmit érő emberekből lesznek képviselők? 
Nem bonyolult. Ezek a pártok, vagy nagy frakciók egy központi akarat, vagy egy domináns személy elvárásai alapján működnek. Gyakorlatilag gondolat nélküli szavazógépekként, akikkel szemben nem elvárás a tényleges munka, sőt csak ülj csendben, majd a „nagyok” megmondják, mi legyen. Természetesen kell a vezetés egy frakción belül is, ez nem kérdés. De a jellem hibás, vagy diktatórikus hajlamú emberek nem szeretik a más véleményt, vagy észrevételt, főleg akkor nem, ha az valamilyen vágyuknak gátat szabna. Nekik szolga lelkű emberek kellenek. Épp ezért a választás sok esetben már csak egy színjáték.

Na ezt megint elmagyarázhatná. Miért színjáték a választás?
Miért? Mert a választók azt hiszik, hogy az ő szavaztuk dönt. De valójában a választok csak azok közül választhatnak, akiket eléjük tesznek a szavazólapon. Vagyis az étlapról választhat a., vagy b. menüt. de annak tartalmát előzőleg azok döntik el, akik uralni akarják a dolgokat, ezért pl. egy korrupció ellenes ember fel sem tud kerülni a szavazó listára, mert ő benne veszélyt látnak a csalásból élők, ezért még a jelölés előtt kikuglizzák egy belső szavazáson.

Indulhat függetlenként, mint Ön is!
Ez igaz, és ez kis lélek számú falvak esetében működik is, hogy az embereket több évtizedes munkájuk, megismert jellemük, egyéni hitelességük alapján választják. De nagyobb, már 5-10 ezres városok esetén a logó viszi a prímet. Legtöbb esetben a logó miatt szavaznak ismeretlen emberekre, vagyis a választási eredmény alapvetően sokkal inkább a párton belüli ügyeskedéseken, alkukon, mint sem a választók akaratán dől el.

Rendben, ez így érthető volt. De lépjünk tovább. Azt már tudjuk, hogy épített volna egy amerikai filmstúdiót. Lehet, ha engedik megépülni, akkor ebben sikeres is lett volna. De egy város vezetése más és abban semmilyen tapasztalata sincs. Akkor hol van itt a hozzáértés?
Én egy menedzser szemléletű vezető vagyok. Így építettem fel a vállalkozásaimat is. Hogy ez mit jelent? Nem én kell, hogy a legjobb hegedűs legyek a zenekarban. Nem nekem kell tudni a legszebben énekelni. Nem kell, hogy zseni építész, vagy hogy profi számítógépes szakember legyek. Nem ez az én feladatom. Az én dolgom, hogy megtaláljam az egyes területekre az ahhoz értő és lelkiismeretesen dolgozó legjobb szakembert. A második, hogy megnyerjem egy közös célért egy közös munkára. A harmadik, hogy ezekből a szakemberekből tudjak csinálni egy egymást segítő csapatot, olyat, ahol a tagok nem kioltják egymás erőit, hanem épp ellenkezőleg, pozitívan hatnak egymásra. A napi feladatok és szakmai kérdések megoldása a szakembereké kell legyen. Az én dolgom a csapat építés kell legyen.

És vannak ilyen szakemberei?
Ahol nincs, ott majd lesz. De igen, vannak olyanok, akiket ismerünk és alkalmasak lehetnek egy-egy terület vitelére. De fontosnak tartom kiemelni, hogy dr. Bóth János is biztosított arról, hogy bár képviselőként nem akar már értelmetlen csatározásokban részt venni, de ha megfelelő munka körülményeket biztosítanak számára, akkor szakmai tudásával, kapcsolati rendszerével, ismeretével tanácsadóként szívesen részt vesz a város gödörből való kimozdítása, építése érdekében.
Köszönöm, sok sikert és várjuk a folytatást.

vaciszivvelneppartjan

dodek111c

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia