Pusztulnak a halak a Dunában:

halpusztulás megvan, mi állhat a háttérben

 

Rengeteg hal pusztult el a Duna Komárom-Esztergom vármegyei szakaszán, a Komárom-Esztergom Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége (Kemhesz) szakemberei folyamatosan távolítják el a tetemeket a vízből. A tavaszi halpusztulás rendszeresen előforduló jelenség, amely számos okra vezethető vissza. A Kemhesz ugyanakkor arra kéri a lakosságot, hogy ha tömeges halpusztulást észlelnek valahol, azonnal jelentsék nekik.

halpusztulás

 

Folyamatos a haltetemek eltávolítása a Komárom-Esztergom Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége (Kemhesz) által kezelt Duna-szakaszról. Főleg a busák pusztulnak, de pontyok és keszegek is odavesztek. Az elmúlt hetekben, napokban a horgászok több helyszínen találkozhattak elhullott halak egyedeivel, ez a jelenség nem egyedi, az ország számos vizét érinti - írta meg a Pecaverzum a Kemhesz tájékoztatása alapján.

Mint írták, a vármegyében elsősorban a Duna mellékágaiban (neszmélyi, táti) „látványos” a jelenség. A legnagyobb számban busák sodródnak partra, kisebb számban pontyokat találni, egyéb fajok egyedi ritkán fordulnak elő, esetenként dévérek, karikakeszegek az ívás hevében vesznek oda.

A Kemhesz hangsúlyozta, a tavaszi halpusztulás rendszeresen előfordul, és több tényező is okozza. Egyrészt a tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez a betegségek kialakulásának, és a hirtelen bekövetkező felmelegedés is kedvezett a szerves anyagok bomlásának, algák felszaporodásának, amely a legyengült, elöregedett egyedek pusztulásához vezet.
Azokon a vizeken, ahol a busák nagy mennyiségben vannak jelen, ezt megfejeli a hidegvízi táplálékhiány, így rövid idő alatt nagyobb mennyiség pusztulhat el. Ugyanakkor azt is jó tudni, hogy a most felszínre kerülő haldögök egy része már hetek óta a vízben van, csak a felmelegedő vízben elinduló bomlási folyamat hatására emelkedik a felszínre és válik láthatóvá.

Az elhullott halak összegyűjtése, eltakarítása folyamatosan zajlik. A Kemhesz arra kér mindenki, ha tömeges halpusztulást észlelnek, jelezzék a s szövetség számára.

Címlapkép: Getty Images

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia