Nem tétlenkedtek a közpénzben dúskáló Rétvári-közeli alapítványok 2021-ben

retvari1Cikkeket közöltek a politikusról a KDNP-s Vasárnap.hu-n

 

 

 

Cikkeket közöltek a politikusról az ultrakonzervatív, KDNP-s Vasárnap.hu-n, szóba kerül újabb ingatlan vásárlása a Dunakanyarban, továbbá rendezvények, konferenciák, koncertek szervezése a már megszerzett zebegényi pavilonban. Ezek derülnek ki a Rétvári Bence környezetében létrejött alapítványok tavalyi beszámolóiból. Összeállításunk rámutat arra is: nem csak a képviselőhöz, de több, a kereszténydemokratákhoz köthető személyhez is csorognak civil szervezeteken keresztül állami támogatások.

Rétvári Bence, Pest megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője egy 100 négyzetméteres balatonkenesei nyaralóval lett gazdagabb 2021-ben. Minden bizonnyal kellemesen töltheti a nyarat az új ingatlanban a Belügyminisztérium államtitkára, ugyanakkor érdekes az is, hogy a körülötte létrejövő, kizárólag a bizalmi embereire épülő alapítványi hálózat hogyan tevékenykedett a választást megelőző évben.

E szervezetek mostanra leadták a beszámolóikat, amelyekből kiválogattuk az érdekesebb részleteket.

retvari04

Dunakanyari Védegylet Alapítvány

Pár hete írtuk meg a Magyar Narancsban, mely szervezetek sorolhatók a „Rétvári-hálózatba”. A rendszer ékköve a Dunakanyari Védegylet Alapítvány; kurátora Bajor Gergő Péter, akire a képviselő jobb kezeként szoktak hivatozni, nem mellesleg a KDNP parlamenti frakciójának titkára. Bajor szerepét jelzi a 444.hu közelmúltban közölt cikke, amelyből kiderült, hogy az adóhatóság nyomozói lehallgatták a telefonbeszélgetéseit, ugyanis a nyomozati dokumentumok szerint egy letkési érintettségű vállalkozónak segített pályázati forráshoz jutni. Nem mellesleg a közelmúltban a kormány egy tollvonással az alapítványnak adott egy értékes váci és szobi ingatlant is.

A Dunakanyari Védegylet Alapítvány beszámolója szerint 2021-ben 40,4 millió bevétele keletkezett, az összes ráfordítás 61,9 millió forint volt, aminek teljes összege „közhasznú” tevékenységre ment el. 2020-ban 39,3 millió forint, 2021-ben pedig 21,5 millió forint támogatás érkezett a központi költségvetésből, illetve tavaly 18,8 milliót adományoztak a szervezetnek.

A beszámolóban a „Közhasznú tevékenység megnevezése” rubrikában A kulturális örökség védelme van feltüntetve. A közhasznú tevékenység főbb eredményeiként polgári esteket, érték esteket, az Ipoly Fesztet, a Kulturális Gálaest a váci kórházi dolgozóknak című rendezvényt, a Verőcei Kulturális Napot, a Duplakanyar Futóversenyt, a BörzsönRing 2021-et, a hellodunakanyar.hu-t, valamint „utánpótlás nevelés elindítását” írták be. Ezekről a rendezvényekről érdemes tudni – főleg a polgári estekről –, hogy Rétvári Bence köré épülnek, többnek ő a fővédnöke; arra jók, hogy a Vác központú választókerületben gondozza a bázisát. Az Ipoly Feszt június 10-12. között zajlott, a térség egyik legnagyobb zenés fesztiválja, ahol többek között fellépett Nagy Feró és a Beatrice is – természetesen Rétvári a rendezvény fővédnöke. A hellodunakanyar.hu meg egyebek mellett ezeket a rendezvényeket promotálja, gyűjti össze.

Hellodunakanyar Kft.

Ugyan nem alapítvány, de hasonlóan fontos szereplője a rendszernek a Hellodunakanyar Kft.. A társaság ügyvezetője Zámbó Emese, akire egy 2018-as cikkben az akkor még az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI, Rétvári előző tárcája) alá tartozó, Emberi Erőforrások Támogatáskezelő kommunikációs vezetőjeként hivatkoztak, de volt az Ipoly Fesz fesztiváligazgatója is. Korábban indult az önkormányzati választáson Sződligeten a Fidesz színeiben (több közös kép is készült vele és Rétvárival). A Telex még a választások előtt számolt be arról, hogy a Hellodunakanyar Kft.-t bízták meg a Váci Polgári Est megszervezésével még 2019 októberében, de azóta rendszeresen kap megrendeléseket. E mellett gondozza a VácOnline nevű online portált, ami elsősorban az ellenzéki váci városvezetést igyekszik lejáratni.

A Hellodunakanyar Kft. 2021-es nettó árbevétele 51 millió forint volt, az anyagjellegű ráfordítások értéke pedig 52 millió forint. 2020-ban 26 millió forint, 2021-ben pedig 36 millió forint forrás állt a cég rendelkezésére. Az adózott eredménye a két évvel ezelőtti 9,9 millió forintról mínusz 3,1 millióra esett, ami némi veszteséges működésről árulkodik. A saját tőke értéke is csökkent, méghozzá 25 millió forintról 22 millió forintra. Az nem derül ki, hogy a társaság kapott-e állami támogatást, viszont mivel a sajtóértesülések arról árulkodnak, hogy a Váci Polgári Estek szervezésével foglalkozik a cég, így minden bizonnyal a központi költségvetés forrásai is megjelenhettek a társaságban.

Millenniumi Dohány Közhasznú Alapítvány és Családháló Alapítvány

A sorban két alapítvány következik, melyek tevékenysége erősen összekapcsolódik. A Millenniumi Dohány Közhasznú Alapítvány zebegényi székhelye megegyezik a Dunakanyari Védegylet Alapítványéval. A szervezet 2020-ban 1,1 milliárd forintot kapott az EMMI-től a településen található Millenniumi Dohány Pavilon felújítására (nemrégiben beszéltünk a település polgármesterével, Hutter Jánosnéval, akinek nem volt információja arról, hogy a beruházás haladna-e). Néhány hete a Narancs.hu derítette ki, hogy az alapítvány tulajdonába került egy zebegényi hotel.

De hogyan kapcsolódik a Millenniumi Dohány Közhasznú Alapítvány a Családháló Alapítványhoz? A szervezet első kurátora Ábrahám Katalin, korábbi újbudai önkormányzati képviselő volt, aki szintén személyesen ismeri Rétvári Bencét (az államtitkár korábban a budai kerületben volt képviselő). Ábrahám jelenleg is a Családháló Alapítvány kurátora; a szervezet 137 millió forintot kapott az EMMI-től a Millenniumi Dohány Pavilon megvásárlására; vagyis az egyik szervezet állami pénzen megvásárolta az ingatlant, míg a másik szervezet állami pénzből felújítja.

A Millenniumi Közhasznú Alapítvány beszámolója szerint a 2021-es év elején folyamatos egyeztetések alapján sikerült körvonalazni, hogy a pavilon felújított épülete pontosan milyen rendezvények, konferenciák, hazai és nemzetközi koncertek színteréül szolgálhat a jövőben. Nyáron megkezdődött az „új közösségi kulturális tér tervezése”. „Az előzetes egyeztetések, szakvélemények mind alátámasztották, hogy akkor lesz működőképes és önfenntartó a megépült új Millenniumi Pavilon, ha az épület teljes rekonstrukción esik át. Elkészült az előzetes tanulmányterv, és egy koncepció terv is” – írják a beszámolóban.

Hozzáteszik, a pavilon működéséhez elengedhetetlen szálláshely biztosítása a környéken, ezért 2021 nyarán megvásároltak egy szállásépületet. „Megkezdődött az ingatlan felújításának projektje.” A már említett, Narancs.hu által feltárt zebegényi hotelt tavaly júliusban vásárolta meg az alapítvány, ezért minden bizonnyal a beszámolóban ezt az ingatlant említhetik. A beszámoló szerint az államtól kapott összesen 2,7 milliárdos támogatás időtartama 2020. március 5. és 2024. december 31. közé esik. 2021-ben 1,5 milliárd forintot folyósítottak, amiből 307 milliót használtak fel.

A Családháló Alapítvány beszámolójában nem találtuk nyomát a pavilonnak, ugyanakkor a szervezet bővelkedett állami támogatásokban. A Miniszterelnökség alá tartozó Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) működéshez, valamint rendezvényekhez 2,6 millió forintot, szakmai programok támogatására 8 millió forintot folyósított. A Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt. 50,7 plusz 78 millió forintot nyújtott „a keresztényüldözés jelenségének dokumentálása 2021-ben”, valamint a „a keresztényüldözéssel kapcsolatos dokumentációs feladatok végrehajtása 2022-ben” címszavak alatt. Az ezzel kapcsolatos feladatok között azt írják, hogy együttműködnek médiaszolgáltatókkal, külföldi szakmai szervezetekkel, bemutatják Magyarország humanitárius szerepvállalását. Feltüntettek egy bizonyos S4C news nevű angol nyelvű portált, amelyen elszaporodtak az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárral, Azbej Tristannal kapcsolatos posztok, valamint a főként közel-keleti és afrikai, kereszténységgel kapcsolatos hírek. A portál főszerkesztője Ungvári Ildikó, aki a KDNP-s Vasárnap.hu szerzője is.

Forrás, bővebben: magyarnarancs.hu

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia