4. rész. A csalással megnyert választás

nagypeterdunaHozhat-e áldást, épülést az a megoldás,

ami a sötét mélység főzőüstjéből buggyan elő,

avagy hogyan helyettesítsük a tisztességet?

Csak ne vegyék észre...

 

nagypeter mboxal h2
Akkor folytassuk. Ott hagytuk abba, hogy eljutottunk a 2019-es önkormányzati választást megelőző háttér alkudozások, egyeztetési kísérletek megtárgyalásáig.

Igen. Időben ott tartunk, (július vége, augusztus eleje) amikorra kitisztult, és egyértelművé vált mindenki számára az a kép, hogy a „Váci Szívvel” csapatának tagjai:

1. Semmilyen körülmények között nem kívánnak együtt működni egy Kiss Zsolttal, egy Ferjancsiccsal és egy Kászonyi Károllyal a múltjuk miatt,

2. Semmilyen olyan alkuba, megegyezésbe, ami a későbbiek során a tisztességes munkát akadályozná, vagy ellehetetlenítené, nem mennek bele,

3. Matkovich pedig emberi karaktere, számtalan szószegése, álnoksága és a jellemtelensége miatt emberileg és szakmailag is teljesen alkalmatlan polgármesternek, még ha ezt csörtető ambícióival, nyájas stílusú beszédeivel próbálja is kompenzálni, ezért általunk támogatott jelölt sem lehet.

4. Illetve továbbra is úgy gondoltuk, hogy bár ellenzékiek vagyunk és reméljük, hogy végre meg fog bukni a Pető-Fördős garnitúra, de a városnak nem háborúra, nem az országos pártcsaták helyi megélésére, hanem egy elveket nem feladó, de közös munkára képes együttműködésre van szüksége akkor, ha fejlődni szeretnénk.

Talán ezt jól látták.

Igen, gondoljon csak az elutasított 5 milliárd Ft-os beruházásra. Ebből több lépésben 10-15-t lehetett volna kihozni, az ottani iskolák tornatermi gondjainak megoldásával, az egész környék közmű és út hálózatának felfejlesztésével, egy park kialakításával és még sorolhatnám. Én óriási lehetőséget láttam ebben, amit nem lett volna szabad, „mi az ellenzék, majd megmutatjuk” stílusban kezelni. De hát erre mondják, hogy ehhez ember kell, nem nadrág (és nem is szoknya). Mert ugye van, aki megcsinál, felépít dolgokat és van, aki megmagyarázza a miért nincs-t. Én építés párt vagyok, a tényleges munka hiányát megmagyarázó duma nem az én kenyerem. Engem apukám úgy tanított, hogy különbség van a csinálni és a megcsinálni között és hogy nem építeni, hanem felépíteni kell.

Rendben, de térjünk vissza az eredeti témához. Mi történt ezután?

Történt egy megkeresés Ferjancsics részéről, hogy amennyiben a lista első helyre tesszük, átáll és elmond egy olyan belső információt, ami garantálja Matkovichék bukását.

Ez egy komoly ajánlat volt.

Mindenképpen, sőt, egy nagyon komoly lehetőség, de amint már elmondtam, mi nem a választást szerettük volna megnyerni, hanem a városért akartunk dolgozni. A választás megnyerése ehhez csak egy szükséges előfeltétel volt, de nem cél. Közöttünk egyértelmű volt mindenki számára, hogy még egy választási győzelem reményében sem köthetünk olyan kompromisszumot, ami utána az érdemi munkát ellehetetleníti, vagy az abban résztvevők személyét hitelteleníti.

Tehát ez az ajánlat visszautasításra került.

Igen. Viszont elkezdtünk a kapott szálon végig menni, mi is lehetne az az ajánlat? A „fény” akkor gyulladt fel, amikor egy országos újságban megjelent egy cikk arról, hogy Vácon is összeállt a teljes összefogás. Tudtuk, hogy ez nem lehetséges dr. Bóth János nélkül, mert az MSZP alapszabálya szerint a helyi, és kizárólag a helyi elnök állíthat jelöltet, ő pedig nem állt Matkovich mellé. Sem a Matkovichot, sem a többi 10 embert nem jelölte, nem is támogatta, tehát amikor megjelent mögöttük az MSZP-s logó, rájöttünk arra, hogy valami „disznóság” történt.

És a DK, hiszen Krauze és a helyi DK sem támogatta Matkovichot?

A DK alapszabálya más volt. Náluk a jelölt állítás az országos vezetés jogosultsága volt, vagyis ők jogszerűen meg tudták kerülni a Krauzét. Az, hogy e-miatt inkább feloszlott a helyi DK, ez nem zavarta őket, ami megint csak egy kérdőjel a tisztesség kérdése mellé.

Ekkor mit tettek?

Elkezdtük megfutni a kötelező tiszteletköröket.

Konkrétan?

Közadatkérés a választási iroda felé. Itt aztán nem várt falakba ütköztünk és nem értettük, hogy miért, hiszen a Fördős „kihívóját” akartuk megvizsgálni. Később erre is megkaptuk a választ, de akkor csak azt láttuk, hogy minden módon megy részükről az időhúzás, az értetlenkedés, a ködösítés, a bürokratikus kötözködés, hogy ez a beadványunk így nem pontos, fogalmazzuk át, vagy majd vigyük vissza a jövőhéten, mert már nincs itt senki. Persze véletlenül pont akkor szembe jött a folyosón a nem ott lévő személy, de Csereklye úr egy másik ilyen „már haza ment a jegyzőnő” válasznál azt is megcsinálta, hogy szép csendben csak leült a már otthon lévő jegyzőnő irodája elé és megvárta, amíg a már otthon lévő jegyzőnő egy óra múlva kijön, előbújik az irodájából, mert azt hitte, hogy szabad a pálya. És persze, kijött, vagyis szándékosan hazudtak egy nagyot.

Ebben biztos, hogy így volt és tényleg Csereklye elől bujkált?

A Csereklye előtt hívták fel telefonon a jegyzőnőt, hogy a Csereklye megint hozott egy közadatkérést, majd a jegyzőnő titkárnője mondta válaszul, hogy már nincs itt, hazament. Akkor ment oda a jegyzőnő irodájához és ült le a padra a Csereklye. Ez egyértelmű, vagy nem így látja?

Hát igen, ezzel nehéz lenne vitatkozni. De ezt miért csinálták?

Amint ezt a későbbiek során egy beszélgetés visszamondásából megtudtuk, az első jelzésünkre, érdeklődésünkre összeült a választási bizottság és meglátták, hogy igaz, amit mondunk, az MSZP jelölt állítása nem szabályos, sőt nem is lenne lehetséges, és azonnal Matkovichot és mind a 10 jelöltjét ki kellene zárniuk. Viszont az akkori jegyzőnő úgy gondolta, hogy nem lenne szabad helyt adni az észrevételünknek, mert akkor, ha Matkovichot és az egész csapatát ki zárják, akkor ebben az esetben biztos az előző garnitúra választási bukása, mert koncentrálódni fog az ellenzéki szavaztok száma. Tehát az lett, a természetesen nem hivatalos döntés, hogy életben kell tartani a Matkovichékat is, mert így majd a 3 „ellenzéki” társaság egymást gyengítve veszíteni fog.

Hát ez elég logikusnak tűnik.

Igen, így van. Logikus volt, meg hát törvény és jogsértő is, de ez azt a jegyzőnőt és csapatát nem igen zavarta, hiszen nem ez volt az egyetlen jogsértésük, inkább az utolsó. Utána pedig elindult részükről az időhúzás, majd hiányosan kaptunk a kért papírokból, tehát újból kértük, jelezve a hiányt. Viszont ami akkor történt, abból az sejlett fel, hogy korábban azért kaptunk „hiányos papírokat”, mert amit kerestünk, az nem is létezett, tehát gyorsan gyártani kellett egyet. Viszont az ügy természetéből és a jogszabályi, törvényi előírások miatt persze ez már csak visszamenőleges dátummal volt lehetséges, úgyhogy valaki szólhatott a Matkovichnak, vagy a Kiss Zsoltnak, hogy ezt gyorsan pótolják, mert így ebből baj lesz. Ezt pótolták, de ahhoz kellett az MSZP-s elnök, dr. Tóth Bertalan egyértelműen jogszabálysértő és törvénytelen aláírása és együttműködése is, tehát addig kellett az időt húzni, amíg ezt megszerzik.

Szóval elég egyértelműnek tűnik, hogy a választási iroda részéről is minimum egy vagy több személy együtt működött abban a választási csalásban, aminek köszönhetően Matkovichék nyertek. Azután kiderült, hogy valóban volt olyan észrevételünk, iratunk, amit formailag hibásan adtunk be, ezért a beadványunkat a tartalom érdemi vizsgálata nélkül elutasították, így kifutottunk a határidőkből. Ugye ezt akkor órákban mérték.

Jól látom, hiányzott a szaktudás?

Igen, egyikünknek sem volt ebben jártassága, tapasztalata és annyira képtelen volt még maga a gondolat is, hogy ezt így meg merik megcsinálni, ráadásul a választási iroda tudtával, hogy egy országos párt elnöke is ehhez adja a nevét. Ez teljes képtelenségnek tűnt.

Hát tényleg annak tűnik, de meg kell kérdeznem, hogy miért tűnt képtelenségnek, hiszen biztosan ismeri a mondást, amely szerint a cél szentesíti az eszközt?

Hogy miért tűnt képtelenségnek? Tudja az emberek alapjáratban törvénytisztelők és arról is meg vannak győződve, hogy egy hatóság, vagy egy hatósági ember soha nem lépi át a jog-, és törvény határait, hiszen ő a törvény őre. És hát mi is az elején abban a naiv hitben voltunk, hogy majd a választási bizottságnak, amúgy is törvényi kötelessége lesz a kapott jelzés alapján az ügy kivizsgálása, még ha a beadványunk formailag hibás is volt, tehát az meg fog történni. Nem így történt.

Akkor erről a mostani jegyzőnő tudna nyilatkozni, jól gondolom?

Igen, szerintem pontosan tudja, hogy mi történt, hiszen ő is tagja, vagy dolgozója volt annak a bizottságnak. Nos, de a lényeg, hogy ezt annyiban hagyták. Én szerettem volna kiborítani a bilit, de pl. dr. Jakab Zoltán azon az állásponton volt, hogy én rosszul látom a dolgokat, mert itt nem történt, nem történhetett választási csalás, hiszen a választási bizottság nem tett ilyen megállapítást. Ebből volt is vitánk. Ő állította, hogy nem történt választási csalás, én pedig állítottam, hogy ez megtörtént és csak nem mer szembe nézni ezzel a kérdéssel.

Már sokadszor mondja, hogy választási csalás történt, amit bizonyítani is tud. Megtenné? Megtudja mutatni azokat a bizonyítékokat?

Természetesen. Mernék ilyet mondani, ha nem tudnám bizonyítani?

Akkor lássuk!

Az erre vonatkozó törvény így szól:

A választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény
350. § * (1) Aki a választási eljárásról szóló törvény vagy a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés során……….
- d) jogosulatlanul aláír, hamis adatokat tüntet fel,
bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Most tehát, ezek után, nézzük meg időrendben mi történt.

1 .Kiss Zsolt tudta, hogy a dr. Bóth János vezette MSZP-ben a milliós pártpénzek elsikkasztása miatt soha többet semmilyen képviselőjelölt sem lehet. Ezt Bóth úr, már jóval a választást előkészítő tárgyalások megkezdése előtt közölte vele, erről határozat is született, az elkövetett sikkasztás miatt pedig menet közben megtörtént a feljelentés is. (dr. Bóth János nevét is aláhamisította több pénztár bizonylaton, amely pénzeket dr. Bóth János soha nem vett fel, nem is kért és amely bizonylatok az irodai költözés során véletlenül kerültek elő).

2. Augusztusra Matkovich számára egyértelművé lett, hogy sem Csereklye úr, sem Bóth úr, sem Krauze úr, sem dr. Jakab Zoltán, sem senki ebből a csapatból nem fogja támogatni, még akkor sem, ha alpolgármesterséget ígérget nekik. Viszont nagyon nagy szüksége lett volna a DK és az MSZP logóra is, hogy teljes legyen a karácsonyfadísz, ill. egyértelműen az MSZP-s baloldal itt Vácon egy nagyon erős szavazó bázis volt, egyedül több, mint a többi együtt véve.

3. Matkovichék a pesti egyeztetések során odáig jutottak, hogy a DK azt mondta, hogy akkor fogják támogatni Matkovichot, ha a listája első helyére egy DK-s kerül, akiből győzelem esetén alpolgármester lesz, viszont ez nem jött össze, mivel Krauze úr is a leghatározottabban elutasította Matkovich támogatását és nem volt hajlandó hátba támadni a Bóth Jánost sem, amit még úgy sem vállalt, hogy biztos befutót és alpolgármestert csinálnak belőle a lista 1. hellyel. Krauze úr nem kívánta magát eladni egy Matkovichnak, még ezen az áron sem, inkább lemondott és kilépett a DK.-ból.

4. Ekkor lépet színre az MSZP-ben elkövetett sikkasztásai miatt fegyelmi eljárás előtt álló Kiss Zsolt és információim szerint alkut ajánlott a DK-nak, hogy tegyék őt a lista első helyére és a választások után átáll majd a DK-ba. Így ezzel az árulással megszerezték Matkovich számára a DK támogatását jelentő DK-s logót, ill. Kiss Zsolt azt ígérte, hogy ezzel az MSZP támogatását is megszerzik majd, hiszen ott meg majd azt hiszik, hogy az ő személyében lesz egy jó pozícióban, lista első helyen lévő MSZP-s emberük és alpolgármesterük Matkovich mellett. Szóval ment a „politikának” nevezett, ki, kit tud jobban átvágni, becsapni, kihasználni játék, amiben Matkovich, amióta ismerem, mindig nagyon jó volt. Viszont ekkor bejött egy kis bibi.

5. Az MSZP helyi szervezete elfogadta azt, hogy ne háború legyen, hanem egy közös munka, ezért megszavazták dr. Néveri István támogatását annak reményében, hogy Néveri úr személyében talán egy olyan polgármestere lesz a városnak, aki képes lesz „oldaltól” és erőviszonyoktól függetlenül, egy közös munka alapját megteremteni, hiszen tudottan jobboldali volt.

6. A helyi alapszervezett ezen döntését, az MSZP alapszabályával egyezően felterjesztették a megyei vezetés elé, amely testület aug. 16-án, a helyi alapszervezet döntését támogatólag jóvá hagyta. És itt már lényeges a dátum is, kérem ezt jegyezzük meg,

7. Igy ez a döntés, hogy az MSZP által támogatott polgármester jelölt dr. Néveri István legyen, jóváhagyásra felkerült az aug 22.-i országos vezetőségi elé.

8. Néveri úr jelöltségét, mint akit az MSZP is támogat, itt nem hagyták jóvá ismert jobboldali nézetei miatt.

És itt jött be a választási csalás. Ugyanis az MSZP alapszabálya szerint, helyi, önkormányzati választásnál a jelölt állítás joga a helyi MSZP alapszervezetet és annak elnökét illeti meg, ebben az országos elnöknek, elnökségnek nincs döntési joga, nincs jelölt állítási jogosultsága. Ez teljesen egyértelműen, az MSZP interneten is feltöltött alapszabályában, mindenki által olvashatóan le van írva (azóta lehet, hogy pont ez miatt már megváltoztatták). Az országos elnök, elnökség csak elutasíthatja, megvétózhatja a helyi szervezet által javasolt jelöltet és kérheti, hogy helyette adjanak más személyre javaslatot, de semmilyen esetben, semmilyen körülmények között sem dönthet a helyi elnök helyet, aki dr. Bóth János volt és akinek esze ágában sem volt, hogy Matkovich, vagy Kiss Zsolt féle embereket támogasson, mint ahogy a „30 ezüstpénznél” is közölte a Ferjancsiccsal, hogy mellette soha többet nem lehet alpolgármester.

9. Tehát adott volt egy helyzet, amit dr. Bóth János nélkül nem lehetett törvényesen és jogszerűen megoldani. Ezt egyszerűen úgy hidalták át, hogy ezt követően a Kiss Zsolt adott egy meghatalmazást aug 22.-i dátummal, a Matkovichnak, hogy az, az MSZP nevében jelöltet állíthasson, aki ezzel a meghatalmazással eljárva állította az MSZP nevében a jelöltjeiket. És ezzel megvalósult a Btk. 350 § (1,d) -ben leírt jogosulatlan aláírás és hamis adat feltüntetés, ill. egy hamisított okirat felhasználása, vagyis az okirat hamisítás is.

10. Mi a közadatkérésünkre megkaptuk ennek az iratnak a másolatát és jeleztük a választási bizottság felé, hogy ez egy érvénytelen meghatalmazás, mert Kiss Zsolt nem jogosult és nem is lehet jogosult egy ilyen meghatalmazás adására.

11. Ezt megtárgyalta a választási bizottság és rájöttek, hogy bizony ez így van, ezért érvénytelen az összes kopogtató cédula, az összes MSZP-s jelölt állításuk. Mindenkit ki kell zárni és ráadásul már nincs lehetőség újra indítani, immár szabályosan a jelölt állítást, vagyis ez a társaság, Matkovichostól kiesett a versenyből, sőt büntető feljelentést kellene tenniük ezért a csalásért. De ezt nem tették meg, mert úgy gondolták, hogy majd a sok ellentábor legyengíti egymást, ezért mindenképpen életben és versenyben akarták tartani a Matkovich féle csapatot. Itt viszont baj volt a Kiss Zsolt féle aug 22.-i meghatalmazással, mert a Kiss Zsoltnak nem volt jogosultsága az MSZP nevében eljárni, jelöltet állítani, ergo, erre mást sem hatalmazhat fel, hogy az a személy ezt helyette megtegye.

12. Ezért valaki szólt, hogy ez így nem jó baj van. Erre találta ki valaki, hogy akkor dr. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke adjon egy meghatalmazást Kiss Zsoltnak egy korábbi dátummal, és majd azt mondják, hogy ezt a meghatalmazást ruházta tovább Matkovichra Kiss Zsolt, és akkor így majd, ezzel visszamenőlegesen „érvényessé teszik” a Kiss Zsolt féle, Matkovichnak adott meghatalmazást.

13. Csak hát a hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát, így történt most is, mivel ezt a második meghatalmazást aug 15.-i dátumúra írták. Ugye emlékszünk még rá? Ez az, amit valamiért nem adtak ki az első közadat kérésünkre, pedig az állítólag később született, aug. 22.-it már igen. Vajon miért? A válasz egyszerű és logikus, mert ez akkor még nem létezett, ezt előbb le kellett gyártani. De itt az újabb bibi.

14. Ugyanúgy, ahogy Kiss Zsoltnak sem volt joga arra, hogy a Matkovichnak egy ilyen meghatalmazást adjon, ugyan így, dr. Tóth Bertalannak sem volt jogosultsága ahhoz, hogy a Kiss Zsoltnak ilyen meghatalmazást adjon. Ezzel egyértelműen átlépte az MSZP alapszabályában leírt hatáskörét, amely pedig pontosan leírta, hogy az MSZP elnökének mit lehet és mit nem lehet tennie. Nos ez a nem lehet, nem szabad, nincs hozzá joga kategóriában található, vagyis úgy tűnik, Dr. Tóth Bertalan úr itt erősen és nagyon átlépte a jog határait. Persze ez lehet, hogy rávonatkozóan is felvethet néhány Btk.-s kérdést.

15. És a másik bibi az aug 15.-i visszadátumozás, amely visszadátumozás egyértelmű, hiszen a megye csak aug. 16-án ülésezett és döntött, erről a döntésről pedig az országos vezetés pedig csak aug 22.-én értesült. Vagyis ezért sem adhatott mindkét fórumot megelőzve, önhatalmúlag semmilyen ilyen meghatalmazást dr. Tóth Bertalan úr a sikkasztással begyanúsított Kiss Zsoltnak.

Ezek után természetesen jogos a kérdés:

Vajon mennyire legális ez a maguknak plusz alpolgármesteri székeket és fizetést csináló, a város pénzéből fizetett tanácsadókat maguk közül választó társaság működése? Lehet-e hivatalban maradni úgy, hogy ha azt választási csalással szerezték meg?

És erről miért hallgat a választáson alaposan megvert FIDESZ-es csapat, ezt miért fogadták el?
Lehet-e esetleg összefüggés az ő hallgatásuk és a között, hogy valamiért nem igyekszik a Matkovich brigád feltárni az előzőek pénzügyi disznóságait.

Lehet-e összefüggés ezen csalás és a között, hogy még az általunk feltárt és egyértelműen kidolgozott Zábó útnyilvántartásos sikkasztásból is csak „szúrópróba szerűen” a tizedét állapították meg? De az is érdekes, hogy a sikkasztással lebukott Zábó Edina továbbra is egy városi cég ügyvezető igazgatója maradhatott.


Mennyire lehet, lehet-e egyáltalán hiteles ezek után bármi is, amit ezek a magukból csalással képviselőt, polgármestert, alpolgármestert csináló emberek mondanak, vagy csinálnak?
De ezek után érthető már az is, hogy a Matkovich miért nem szólítja fel sem a Kiss Zsoltot, sem Ferjancsics Lászlót a lemondásra, miért adott nekik alpolgármesteri széket és fizetést. Vagy nagyot tévednék, ha azt mondanám, hogy ez lett a részük a közös bűncselekménnyel szerzett zsákmányból? Esetleg ez a hallgatásuk ára, vagy ezzel csak simán zsarolják a Matkovichot, hogy na-na, ne nagyon ugrálj, tudod, ugye emlékszel még...?

És hát ott a többi kérdés.
Vajon a többi képviselő, akik ennek a csalásnak köszönhetik a széküket, fizetésüket. Erről tudtak, vagy csak tudatlan haszonélvezők?

A becsületes Inotay vajon tudta-e, hogy csalással segítették az alpolgármesteri székbe, vagy csak, mint egy vakot, a feje fölött döntve, belevezették?
És most hogyan tovább? Ha tudtak róla, akkor a várost csalók csapata vezeti, ha nem tudtak róla, akkor ők ártatlanok, de akkor is lopott jószág a házukban ez a képviselőség és ezzel most így majd mit tesznek? Lesz annyi tisztesség bennük, hogy felálljanak, hogy kérem, mi, én erről nem tudtam, ezért, ezt bizonyítandó, leteszem az így szerzett mandátumom és legyen új választás? Vagy csak, már úgyis megszoktuk, meg az előző csapat is így csinálta, stílusban, mintha mi sem történt volna, csak szépen mennyünk tovább?

De ha ez így lesz, legalább ne nevezzék magukat becsületesnek, de játszák a nagy megváltót, mert azt legalább lehet tisztelni a Pető Tibiben, hogy ő azt, hogy becsületes lenne, legalább sohasem mondta, sohasem hangoztatta magáról.

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia