A koronavírus óriási lehetőséget kínál az internetes csalóknak

 phis 768x432Sokan megnyitják a leveleket

 

A koronavírus megjelenése óriási lehetőséget kínál az internetes csalóknak, mivel ez a téma mindenkit érint, így valószínű, hogy sokan megnyitják az olyan leveleket, amelyek a járvánnyal kapcsolatos információkat ígérnek. Emellett most sokkal többen használják napi szinten az internetet, így jelentősen megnőtt a lehetséges gyanútlan áldozatok száma.

A legújabb csalási kísérletre még a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) is figyelmeztet – írja a hvg.hu. A csalók a helyi kórházak nevében küldenek leveleket a címzetteknek, azt állítva, hogy a közelmúltban olyan kollégával, baráttal vagy családtaggal érintkezhettek, akinél kimutatták a koronavíurs-fertőzést. A levélhez egy EmergencyContact.xlsm nevű fájlt is csatolnak, amely a levél szerint egy kitöltendő űrlapot tartalmaz, amelyet a címzettnek ki kellene töltenie, majd azt kinyomtatva bemenni a legközelebbi kórházba koronavírustesztre.
phis 768x432

Érdemes alaposan megnézni az e-mailben érkező csatolmányokat, nehogy internetes csalók áldozatává váljunk (Fotó: Getty Images)

Az űrlap azonban egy rosszindulatú kódsort tartalmazó hamisítvány, amelyre ha a felhasználó rákattint, a program különféle adatokhoz próbál hozzáférni az áldozat számítógépén. Ez érintheti a bejelentkezési adatokat, a weboldalak beállításait tartalmazó úgynevezett sütiket, de akár a kriptovalutákat tartalmazó kriptopénztárcákat is.

Az NKI figyelmeztetése szerint a járvány ideje alatt is fontos, hogy kellő óvatossággal kezeljük az elektronikus formában érkező leveleket, üzeneteket és dokumentumokat, a koronavírusra vonatkozó tartalmakat pedig érdemes gyanakodva fogadni, különösen, ha az egy ismeretlentől, egy banktól vagy hasonló cégtől érkezik.

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia