Nagypréposti Palota

 A Vác főterén álló Nagypréposti Palota a város egyik legszebb barokk épülete.

A műemlék épület már az 1700-as években kanonoki ház volt, majd a XVIII. században Würth Ferenc nagyprépost akaratának megfelelően átépítették, késő barokk homlokzatát is ekkor kapta. Ebben a házban lakott a mindenkori nagyprépost, a püspök helyettese.

A kőkeretes kapu felett kovácsoltvas erkély látható, a háromszögű oromzat szobrokkal és vázákkal díszített. A szocializmus idején a házat államosították és városi lakásokat alakítottak ki benne a nagy helyiségek leválasztásával. 1989-ben kezdődött meg az erősen leromlott állapotú épület kiürítése majd a helyreállítás. Ezután az épület újra egyházi tulajdonba került. A felújított palota ma a Váci Egyházmegyei Gyűjteménynek ad otthont.

Az U alakú, emeletes palota a főtér északi oldalán áll. A homlokzat felépítése arányos, díszítése visszafogott. Értékes szobraival és reprezentatív megjelenésével a város egyik legszebb műemlékének számít. Az erkélyajtó felett a váci kanonoki stallum védőszentje, Nepomuki Szent János mellszobra áll. Az épület földszintjén több boltozott terem található, amelyek ma a múzeum kiállításainak adnak helyet. A lépcsőház tengelyében nyílik a négyablakos nagyterem, melynek falait és mennyezetét copf stílusú architektonikus festéssel, vázákkal, vakajtóval díszítették. Említésre méltó helyiség még az ún. "Madaras-szoba", melynek nincs ablaka, hanem innen nyílik a térre néző erkély ajtaja. Nevét a falain és mennyezetén lévő, egzotikus madarakat, állatokat és növényeket, forró égövi tájat ábrázoló festéséről kapta.

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia